DF og regeringen diskuterer grænsekontrol

Dansk Folkeparti vurderer, at partiets krav om øget grænsekontrol kan opfyldes uden at bryde med Schengen.

Justitsminister Lars Barfoed taler med pressen inden mødet med Dansk Folkeparti hvor Barfoed vil rapportere fra en analyse om mulighederne for øget grænsekontrol fredag d. 6 maj 2011 i Finansministeriet. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2011)
Justitsminister Lars Barfoed taler med pressen inden mødet med Dansk Folkeparti hvor Barfoed vil rapportere fra en analyse om mulighederne for øget grænsekontrol fredag d. 6 maj 2011 i Finansministeriet. (Foto: Marie Hald/Scanpix 2011)

Dansk Folkeparti vurderer, at partiet kan få opfyldt sine krav om øget grænsekontrol ved Danmarks grænser, uden at det bliver nødvendigt at træde ud af Schengen-samarbejdet om åbne grænser.

Det vurderer DF-formand Pia Kjærsgaard på vej ind til forhandlinger i Finansministeriet om øget grænsekontrol.

– Vi har ikke noget problem med at træde ud af Schengen, men det siger regeringen, at det har de. Nu skal vi forhandle om, hvor langt vi kan nå. Og jeg tror godt, det kan lade sig gøre, siger hun.

Regeringen har på forhånd indikeret, at den ikke er afvisende overfor øget kontrol, og dagens forhandlinger handler netop om at klarlægge, hvor langt man kan gå uden at komme i clinch med Schengen. Især muligheden for øget toldkontrol er i fokus.

– Vi ser flere østeuropæiske kriminelle, som begår borgernær kriminalitet i Danmark. siger justitsminister Lars Barfoed (K) på vej ind til forhandlingerne, som sker på et bagtæppe af øget europæisk skepsis over for de åbne grænser.

– Det er uacceptabelt, og derfor skal vi gøre noget, siger han.

– Der er pres på landenes grænser, og det hjælper, at ikke alene Dansk Folkeparti i Folketinget i Danmark presser på for at få grænsekontrol, siger Pia Kjærsgaard.

Senere fredag skal regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale forhandle videre om efterlønnen. Og her har den radikale leder, Margrethe Vestager, sagt, at eventuelle stramninger, som Dansk Folkeparti måtte få igennem med med regeringen, vil blive rullet tilbage efter et valg, hvis oppositionen vinder magten.

Det får Pia Kjærsgaard til at kalde Vestager for arrogant.

– Det er fint nok, at Margrethe Vestager nu sidder med i de her forhandlinger. Men hun skal passe på, at hun ikke tror, hun kan gå på vandet. Hun skal passe på, hun ikke overspiller sin rolle og er alt for arrogant i sine udtalelser, siger Pia Kjærsgaard – samtidig med, at hun dog også siger, at det ikke ødelægger forhandlingsklimaet.