Det vedtog de unge

Forleden legede 26 elever fra skolernes store elevråd byrådspolitikere for en dag, da der var ungebyrådsmøde i byrådssalen på Ishøj Rådhus. 7. til 9. klasseeleverne havde fået 20.000 kroner af byrådet, som de kunne bruge på de forslag, der var størst opbakning til.

To ud af fem forslag endte med at få flertal. Det ene var en fritidsmesse, hvor de unge kan komme og prøve forskellige fritidsaktiviteter. Det andet var »RegnbUgen«, som er en uge med aktiviteter for alle unge i kommunen i den første uge af sommerferien.

Da de 20.000 kroner kun rækker til at gennemføre »RegnbUgen«, skal Ishøj Byråd senere beslutte, om det vil spytte nogle ekstra penge i kassen, så også fritidsmessen kan blive til noget.

»Jeg er sikker på, at der nok skal være velvilje i byrådet til at prøve at finde pengene. Det var nogle virkelig gode og kreative forslag, de unge kom med. Ikke kun dem der blev vedtaget, men hele vejen rundt. Det var en fornøjelse at opleve elevernes engagement. De var rigtig gode til at holde en god tone og gå efter bolden og ikke manden, når de til tider gik meget kritisk til hinandens forslag. Det kunne voksne politikere godt lære lidt af,« siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

Fem forslag

Ungebyrådsmødet varede halvanden time.

Det foregik nøjagtigt, som når de lokale byrådspolitikere i Ishøj mødes den første tirsdag i hver måned. Der var lavet dagsorden, mødet blev både sendt live og optaget af TV-Ishøj og for bordenden sad borgmesteren og styrene slagets gang. Og der var noget at holde styr på, for talelysten var stor blandt de unge, der med stort engagement argumenterede både for og imod de forskellige forslag.

Forud for mødet var gået flere timers gruppearbejde, hvor eleverne under partinavne som 'Tryghedspartiet', 'Kamæleonen' og 'Typerne fra Ishøj' hver især havde arbejdet på et forslag, som kunne forbedre deres eget fritidsliv eller gøre noget godt for andre borgere i kommunen.

Her er de fem forslag:

– Kamæleonen: En samlet uge med aktiviteter for alle unge i den første uge af sommerferien (vedtaget).

– Fritidspartiet: Årlig fritidsmesse i starten af skoleåret, hvor de forskellige fritidsaktiviteter bliver præsenteret (vedtaget).

– Tryghedspartiet: Dekoration af tunnelerne i Ishøj for at skabe tryghed for Ishøjs borgere.

– Typerne fra Ishøj: En sommercamp med bus, hvor de unge i Ishøj kan møde op og være med til at bestemme, hvor bussen skal køre hen.

– Brobyggerne BOKF: En mobiltelefon-app. der kan give et overblik over alle aktiviteter for unge i kommunen og skabe en form for fællesskab mellem unge.

Det er anden gang, at Ishøj Byråd afholder et ungebyrådsmøde. Sidste år besluttede eleverne, at der skulle være et fælles elevråd på tværs af skolerne, og det er der kommet.