Derfor blev skoleder fyret

Foto: Jeppe Helkov

FYRING Et tillidsbrud. Det var årsagen til, at Gilbjergskolens leder Torben Lind torsdag blev fyret af Gribskov Kommune. Det fortæller Steffen Bohni, børn- og ungedirektør i kommunen.

"Det drejer sig om, at der har været et brud på tilliden. Torben har ikke fortalt mig, at der har fundet et møde sted mellem ham og Jan Andersen fra Matematik og Skak, før projektet fra kommunen side blev præsenteret. Det skulle han have gjort. Udover det er det en personalesag. Så jeg har ikke yderligere kommentarer," siger han uden at ville uddybe nærmere.

LÆS OGSÅ: Efter Ugepostens afsløringer: Gribskov Kommune fyrer skoleleder

I forbindelse med fyringen skrev Gribskov Kommune, at 'fratrædelsen sker som følge af, at der ikke længere er grundlag for et konstruktivt samarbejde.' Og nu kan Ugeposten afdække, hvad der mere præcis menes med det.

I tirsdags kunne Ugeposten fortælle, at der var store huller i den forklaring, som Gribskov Kommune er kommet med i forbindelse med hele sagen om skak-aftalen til 343.000 kr. Da Ugeposten i første omgang breakede historien, om, at Torben Lind som skoleleder har indgået en aftale med det selvsamme firma, som han arbejder som sælger og konsulent for – og tilmed ikke havde lavet en skriftlig kontrakt – fik Steffen Bohni udarbejdet en redegørelse.

LÆS OGSÅ: Løj kommunen i redegørelse? 'Det fatter jeg ikke, hvordan du kan vide'

I den forbindelse fik Torben Lind mulighed for at lægge alt frem. Gå alt igennem, så der ikke var mere at komme efter. Og her tilbageholdte Torben Lind, at han havde holdt et møde med Jan Andersen og aftalt, at en 9. klasse skulle være en del af et pilotprojekt hos Matematik og Skak.

I stedet blev forklaringen, at det var Steffen Bohni, der havde fået Matematik og Skak til Gribskov, da han sammen med centerchef Anne Steffensen arrangerede et møde mellem fem skoleledere og Jan Andersen den 26. maj. Med den begrundelse mente Gribskov Kommune ikke, at man nødvendigvis kunne konkludere, at Torben Lind var inhabil i forhold til forvaltningsloven, da han indgik aftalen med Matematik og Skak. Han havde nemlig fået lov til at bruge projektet af Steffen Bohni. Men hvad Torben Lind altså ikke havde fortalt var, at projektet allerede var ført ind ad bagdøren på Gilbjergskolen.

LÆS OGSÅ: Hoppede på Skak-firmas fortælling: Gribskov Kommune taget i pinlig fejl

Og det er faktisk ikke først gang, at Torben Lind har tilbageholdt oplysninger i sagen. Da Ugeposten for et par måneder siden søgte om aktindsigt for at finde ud af, hvad der var op og ned i sagen, undlod Torben Lind at sende flere essentielle mails. De dukkede først meget belejligt op, da Gribskov Kommune gik ind i sagen en måned senere.

Og at Torben Lind på den måde havde løjet om så afgørende forhold i sagen, fik ifølge Ugepostens oplysninger i første omgang bægeret til at flyde over hos flere byrådspolitikere. Én ting er at sjuske, noget andet er at lyve, som det bliver bemærket.

Derfor blev der ifølge Ugepostens oplysninger i denne uge holdt et møde på Gribskov Rådhus, hvor flere byrådspolitikere, borgmester Kim Valentin, Steffen Bohni og kommunaldirektør Holger Spangsberg var til stede.

Og herefter nåede man altså frem til, 'at der ikke længere er grundlag for et konstruktivt samarbejde'. Og den besked fik Torben Lind så overrakt af Steffen Bohni torsdag

Efter afskeden med Torben Lind er udskolingsleder Per Rømer blevet konstitueret leder på Gilbjergskolen. Steffen Bohni forventer, at stillingen er genbesat den 1. maj.