Der kan gå en uge, før borgere igen kan drikke vandet

Det er forhøjede kim-tal og ikke coli-bakterier, der er fundet i drikkevandet i Gadevang

Foto: Mette Dolmer Thygesen

Beboerne i Gadevang må have elkedlen i sving et stykke tid endnu. For det kan vare op mod en uge, før vandværket igen kan melde om rent drikkevand, fortæller sektionsleder Lone Henriksen fra by- og miljøafdelingen i Hillerød Kommune:

"Vi kan sætte et uv-filter på, som nedbryder bakterierne i vandet. Det kan betyde, at man ikke længere behøver at koge vandet. Det arbejder vi på at få gjort så hurtigt som muligt".

Men selvom det nye filter virker hurtigt, kan gå noget tid, før embedslægen igen siger ok til at borgerne drikker vandet:

"Fra at vi sætter filteret på og til at vi får taget nogle nye analyse og får vurderet dem, kan der gå nogle dage. Det er ikke bare én, men analyser tre dage i træk, som skal vise, at forureningen er nedadgående, før vandet igen kan frigives," siger hun.

Det var mandag eftermiddag 5. december, at det blev meldt ud, at Gadevang Vandværk havde fundet for mange bakterier i vandet. Det blev meddelt på kommunens hjemmeside og Facebookside, og borgerne fik delt breve ud i postkasserne om aftenen.

Tirsdag opfordrede embedslægen fortsat til, at man koger vandet i Gadevang, inden det drikkes eller bliver brugt til madlavning. Der kan dog godt vaskes hænder eller bades i vandet.

Årsagen er i tekniske termer "et forhøjet Kimtal", der har fået embedslægen til at reagere. Kimtallet siger noget om bakterieforekomsten i vandet. Der er dog ikke fundet forhøjede forekomster af Coli-bakterier i vandet, beretter kommunen, som mener, at forureningen af vandet formentlig er sket i forbindelse med ombygning af vandværket.

"Vi ved ikke præcist, hvorfor kim-tallet er for højt, men vi har en formodning om, at det er sket i forbindelse med, at man er ved at bygge om. Men vi skal selvfølgelig finde ud af det, så vi kan få problemet løst på vandværket," siger Lone Henriksen

Hvis man ikke koger vandet, inden man drikker det, kan det give dårlig mave. Man behøver dog ikke styrte ned og blive undersøgt ved lægen, hvis man allerede har drukket af vandet:

"Det kan ikke udelukkes, at man kan blive lidt dårlig af det, men det er ikke livstruende eller farligt. Men hvis man får det dårligt og har mistanke om, at det skyldes vandet, så kan man søge læge," siger Lone Henriksen, som i øvrigt selv bor i Gadevang.

Indtil videre må borgerne følge med på diverse netmedier:

"Så snart vi er klogere, sætter vi informationen på kommunens hjemmeside og Facebook, og vandværket deler information ud i postkasserne igen," siger hun.