Den varme sommer sætter skub i den lokale vinproduktion

Den varme, danske sommer tegner godt for dette års lokale vinproduktion

Anne Dahl Kristensen; Foto: Julie Bülow

Græsset er gult. Men vinplanterne er grønne. Og i modsætning til landets øvrige landmænd, er den lokale vinbonde i Birkerød svært begejstret for den danske sommer, som den har artet sig indtil videre.

"Der er masser af frugt, og vi kommer højst sandsynligt til at høste to-tre uger før planlagt.Lige nu er det meget dejligt at være vinbonde, og jeg er optimistisk i forhold til årets resultat," fortæller Jean Becker, der dyrker sin vin på markerne ved Granhøjgård i udkanten af Birkerød.

Faktisk kan den lokale vinproducent ikke mindes en sæson, som har været lige så god i de over 10 år, han har haft produktionen i gang på de lokale marker.

"For det første kan jeg ikke huske, hvornår vi sidst har haft to måneder stort set uden regn og temperaturer over 20 grader. Sidste år havde vi vel omkring fire dage med over 20 grader, og i år har vi foreløbig over 50. Det er gode kår for vinproduktion," fortæller Jean Becker.

Heldigvis lader det til, at den fantastiske sommer vil fortsætte flere uger endnu. For trods den solrige start på sommeren, er den gode høst endnu ikke sikret, forklarer vinbonden.

"Lige nu ser det ud til, at årets høst kan sammenlignes med 2016, som var det bedste år herhjemme. I 2016 var september meget tør, og det er i den måned, det hele afgøres. Selvom vi har fået en rigtig god start, kan det hele blive ødelagt, hvis vi får en september, hvor det bare høvler ned med regn hele måneden," siger han.

Vi krydser fingre for, at det ikke bliver tilfældet, og at sommeren fortsætter som nu. I så fald kan Jean Becker se frem til cirka 5.000 flasker vin fra de 5.000 vinstokke, han har på markerne ved Granhøjgård.

Normalt bliver druerne høstet i oktober, men hvis alt holder stik, skal der formentlig høstes allerede i slutningen af september i år.

Som noget helt særligt, ser den lokale vinbonde ud til at kunne høste den franske drue pinot noir i år.

"Jeg er en af de få herhjemme, der dyrker pinot noir, og jeg har den egentlig også kun på forsøgsbasis. Det er en drue, der kun modner i de gode år. Det gjorde den i 2016, og i år tegner til at blive kanon godt, der er store, flotte klaser på stokkene i år. Så jeg satser på, at der skal laves en mousserende vin af den, som vil være færdig om to år," fortæller Jean Becker, der er tidligere formand for foreningen af Danske Vinavlere igennem 10 år.

I øjeblikket tilbringer Jean Becker sin ferie i vinmarkerne, hvor han har travlt med at beskære vinplanterne, der vokser hurtigt. Rankerne må nemlig ikke blive for tunge.