Delte meninger om Dennis’ forlig

Generel tilfredshed i den pædagogiske verden, mens sosuassistenter og dagplejere er skuffede. Vi lodder stemningen hos de lokale FOA-folk

Foto: Jesper Pedersen

Ét er, hvad den faglige FOA-top mener. De sagde mandag aften – med 49 mod 17 stemmer i hovedbestyrelsen – ja til det forlig, formand Dennis Kristensen fik forhandlet hjem med Kommunernes Landsforening søndag nat.

Noget andet er, hvad dem, det drejer sig om, har at sige til sagen. Frem imod den 29. maj er der således urafstemning i FOA, hvor alle medlemmer skal pege på enten 'ja tak' eller 'eller nej tak' – og dermed eventuel strejke.

I Rudersdal Kommune er meningerne delte om Dennis' forlig.

"Jeg oplever en generel følelse af, at folk ikke er tilfredse. At dagplejerne føler sig snydt," siger Susanne Nielsen, der er fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Rudersdal.

"Der er en følelse af, at der er for stor forskel på, hvad vi får sammenlignet med andre. Vi ligger til en lønstigning på omkring 2.500 kroner om måneden over tre år og vil med det stadig halte en del bagefter. Det, der for dagplejerne eventuelt måske skal være med til at trække et 'ja' hjem, er, at det med aftalen sikres, at man fra 2009 altid for ekstra betaling, når der er et nyt barn."

Trods utilfredsheden tror Susanne Nielsen, at mange dagplejere vil sætte deres kryds ud for 'ja', når de har tænkt tingene igennem.

"Lige nu er der selvfølgelig en skuffelse over, at det er blevet afbrudt, før man opnåede, hvad man havde håbet. Men når folk har tænkt og regnet lidt på det, tror jeg, at der er mange, der vil nå frem til erkendelsen af, at vi trods alt får mere, end vi nogensinde har fået før."

Pædagogisk tilfredshed

Hos pædagogmedhjælpernes fællestillidsrepræsentant i Rudersdal Kommune, Jens Nybo Rasmussen, er der umiddelbart tilfredshed at spore over det nys indgåede forlig.

"Der er blevet flyttet en del siden det første oplæg, vi fik, hvor pædagogmedhjælperne nærmest skulle være med til at betale for, at sosu-assistenterne kunne få en højere lønstigning – så os der arbejder i den pædagogiske sektor er i hvert fald godt tilfredse," lyder det fra fællestillidsrepræsentanten.

Ifølge Jens Nybo Rasmussen betyder forliget – hvis det urafstemmes hjem – at pædagogmedhjælpere i Rudersdal Kommune henover de næste tre år får en lønstigning på mellem 2.442 kroner og 4.169 kroner.

"Men jeg har da mødt blandet meninger blandt medlemmerne. Der er dem, der mener, at vi skulle have stået fast på kravet om 15 procents lønstigning, og andre, som synes, at det er meget fornuftige lønstigninger," siger Jens Nybo Rasmussen.

Vil have 5.000

FOA's fællestillidsrepræsentant i social- og sundhedssektoren i Rudersdal, Anita Gudmundsson, er som dagplejerne heller ikke tilfreds med resultatet af forliget.

"Jeg vil mene, at vi skal have 5.000 kroner mere om måneden. Det er det, vi har kæmpet for at få over de næste tre år, og det er det, vi har råbt og skreget og sunget om på gaden de seneste uger," sagde Anita Gudmundsson således til DGO tirsdag.