DEBAT: Rungsted Stationsby har også en historie

Foto: |
 Ulvemosehuset er ikke bare en populær daginstitution, det er også et minde om Rungsted Stationsby, som ifølge debattøren må bevares. Arkivfoto: Fred Jacobsen
Ulvemosehuset er ikke bare en populær daginstitution, det er også et minde om Rungsted Stationsby, som ifølge debattøren må bevares. Arkivfoto: Fred Jacobsen

Af Hanne Tommerup, Ulvemosevej 8, Rungsted Kyst:

Jeg har nu et godt stykke tid fulgt de forskellige indlæg i Ugebladet om planer for et samlet salg af Fritidshuset og Ulvemosehuset, som kan opsummeres således:

Flere i kommunalbestyrelsen er optaget af at få solgt ejendommene Fritidshuset og Ulvemosehuset, hvis salg skal finansiere udgiften til oprettelsen af flere daginstitutionspladser og restaurering af Rungsted Skole mv.

Selskabet MOMO Development er optaget af og har tilkendegivet, at de er interesseret i at rive Fritidshuset og Ulvemosehuset ned for at bygge op til 110 seniorlejligheder på grundene.

Vi, der bor i Rungsted Stationsby, er optaget af at bevare Rungsted Bys gamle historiske bygninger. Ulvemosehuset er et meget fint eksempel på en af de sommervillaer, som efter Rungsted Stations ibrugtagning i 1897 blev opført omkring stationsområdet og på Ulvemosevej mellem 1899 og 1917.

Stationsbygningerne står heldigvis endnu, men de allerfleste gamle villaer og forretninger i Rungsted By har måttet lade livet til opførelse af store etageejendomme og det ucharmerende 90'er byggeri på Rungsted Bytorv.

Endnu findes der dog nogle få bevaringsværdige huse omkring stationsområdet – nemlig Ulvemosehuset og nogle gamle historiske villaer langs golfbanen på Ulvemosevej samt Rungsted Golfklub og Fritidshuset. Påbegyndes nedrivningen af disse gamle villaer/bygninger og erstattes de af etagebyggeri, er den gamle Rungsted Stationsby også for evigt forsvundet. Alle de gamle bygninger harmonerer, og hele området kunne udvikles sammen med det enestående jernbaneindustrianlæg, vi har i Rungsted, og blive en attraktion i sig selv.

Jeg synes nu tiden er kommet til, at borgmester Morten Slotved klart må melde ud, om det er hensigten at påbegynde bortsalg og nedrivning af en af de sidste rester af Rungsted Stationsbys historie, nemlig Ulvemosehuset og Fritidshuset. Det skylder borgmesteren borgerne et svar på.

Med hensyn til at finde lokaler til yderligere børnehavepladser i Rungsted kan jeg pege på Fritidshuset, der kan indrettes til daginstitution, som man også ser børnehaver indrettet i København.

Og Sigurd von Bülows seniorboliger er en fin ide, men de behøver nødvendigvis ikke at blive opført et sted, som kræver nedrivning af en bygning af kulturhistorisk værdi som Ulvemosehuset. Nye lejligheder kan man bygge allevegne, men nedrivning af historiske gamle bygninger sletter en charme, man aldrig kan få igen.