
I alle kommuner i Regionalavisen Vestegnens område føder kvinderne flere børn end på landsplan. Topscorer er Solrød, som også er landets mest fertile kommune.
Tryghed og gode rammer for familierne. Det er nogle af de bud, der kommer fra Solrøds borgmester Niels Hörup, når han skal forklare, hvorfor kommunen er landets mest fertile.
Den samlede fertilitet i Solrød var i 2015 på 2,29 levendefødt barn pr. kvinde, og dermed topper kommunen både i Regionalavisen Vestegnens område og på landsplan.
I bund i Vestegnens område ligger Albertslund med 1,74 børn pr. kvinde i den såkaldt fertile alder, der er aldersgruppen 15-49 år. Det er dog værd at bemærke, at alle kommuner i Regionalavisen Vestegnens område ligger over landsgennemsnittet.
At Solrød i 2015 er Danmarks mest fertile kommune, tages som et tegn på, at visionen om at være det bedste sted at leve og bo, er på vej til et blive realiseret.
Solrøds borgmester Niels Hörup mener i øvrigt, at han har gjort sit: Han har fire børn i sin familie.
»Min påstand er, at vi ligger i top, fordi Solrød er et godt og trygt sted at leve og bo. Der er gode dagpasningstilbud og skoler, der er gode fritidstilbud, og der er i det hele taget gode og trygge rammer. Det er jo også dét, jeg hører, at Solrød er et godt sted at være familie, at Solrød er et smørhul for familier,« siger Niels Hörup.
Kommer ikke af sig selv
Han understreger, at det ikke kommer af sig selv.
»Tryghed og gode vilkår for familierne har en meget høj prioritet i Solrød Kommune. Vi ønsker at sikre en god hverdag – det gælder alt fra gode daginstitutioner og skoler, til sikre og trygge stisystemer. Jeg tror, og det er også hvad jeg hører, at når der er disse trygge rammer for familierne, så har man også lyst til at sætte flere børn i verden,« siger Solrøds borgmester.
Det er hans vurdering, at de trygge rammer for familierne har større betydning end de økonomiske forhold – fx boligpriser og takster.
I en munter kommentar på Facebook bliver der sat spørgsmålstegn ved denne udlægning. Det er måske mere et spørgsmål om, at der mangler fritids- og kulturtilbud i Solrød, så borgerne i stedet bruger tiden hjemme i privaten…
Borgmester Niels Hörup afviser grinende:
»Nej, den tror jeg ikke lige holder, selv om det er en sjov kommentar. Jeg tror Solrød, målt på indbyggere, har et af de bedste fritids-, kultur- og foreningstilbud. Det er også noget vi prioriterer højt.«
Generelt viser tallene, at fertiliteten er opadgående fra 2014 til 2015. Det gælder dog ikke alle kommuner i Regionalavisen Vestegnens område, hvor flere kommuner går tilbage i samlet fertilitet.
Tallene viser også, at kvinderne – i gennemsnit – får børn senere i livet end tidligere. I dag er det blevet lige så almindeligt for en kvinde på 43 år at få børn, som det er for en kvinde på 19 år.
Fertilitet i din kommune
Tallene viser kommune for kommune, hvor høj fertiliteten var i 2014 og 2015. Tallene angiver antal levendefødte børn pr. kvinde i alderen 15-49 år. Det første tal er 2014 og det sidste tal er for 2015.