Danske børn under fire år får lykkepiller

Små børn under fire år får antidepressiv medicin. Det chokerer ekspert i børnepsykiatri.

ARKIVFOTO 2011 af barn med lykkepille-- Børn helt ned i alderen nul til fire år får udskrevet recept på antidepressiv medicin. (Foto: JØRGEN JESSEN/Scanpix 2011)
ARKIVFOTO 2011 af barn med lykkepille– Børn helt ned i alderen nul til fire år får udskrevet recept på antidepressiv medicin. (Foto: JØRGEN JESSEN/Scanpix 2011)

Børn helt ned i alderen nul til fire år får udskrevet recept på antidepressiv medicin.

Det skriver B.T. fredag.

I 2009 fik 16 børn op til fire år udskrevet en recept på antidepressiv medicin i Danmark, og det har været cirka samme antal årene før.

Tallene stammer fra Lægemiddelstyrelsens statistikregister, som indsamler oplysningerne fra landets apoteker og Statens Serum Institut.

I USA har antidepressiver spillet en rolle i 54 selvmord og selvmordsforsøg blandt børn, og Torsten Schumann, overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Augustenborg, er målløs over, at småbørn behandles med antidepressiver – såkaldte SSRI-præparater.

– Jeg kan ikke forestille mig, at personer ved deres fulde fem giver behandling med SSRI-præparater til børn under syv år, siger Torsten Schumann til B.T.

– Det er et forsøg på at hjælpe forældre og børn i en afmagtssituation. Der er en opfattelse af, at det er for svært at henvise til børnepsykiatrien, og så griber man til receptblokken, siger Torsten Schumann.

Formand for Praktiserende Læger Henrik Dibbern giver Sundhedsstyrelsen en del af skylden.

– Der er al mulig grund til at være tilbageholdende med antidepressiver til børn. Desværre giver Sundhedsstyrelsen os ikke nogen præcise retningslinjer, hvis vi for eksempel ikke kan få børnene til en børnepsykiater, og hvordan skal vi så hjælpe børnene, spørger Henrik Dibbern.