Danmark sender hjælp til ofre i Tyrkiet og Syrien

Ti millioner kroner skal gå til vand, mad og varme samt nødhjælpsarbejde efter voldsomme jordskælv.

Folk søger efter overlevende blandt ruinerne i byen Diyarbakir.

Folk søger efter overlevende blandt ruinerne i byen Diyarbakir.

Danmark sender hjælp til Tyrkiet og Syrien, som mandag blev ramt af flere voldsomme jordskælv, der foreløbig har kostet mindst 2300 personer livet og såret mange flere. Hele byområder blev jævnet med jorden.

Foreløbig donerer Danmark ti millioner kroner, som skal gå til blandt andet vand, mad og telte til de ramte, som er bosiddende i et af de fattigste områder af de berørte lande.

– Det er en meget, meget alvorlig og dybt tragisk situation. Det er, så vidt vi kan vurdere, et af de værste jordskælv, der har ramt regionen.

– Det er meget høje dødstal, vi hører om, og det ser desværre ud til, at det kan stige i de døgn, der kommer nu. Vi er selv meget optaget af fra dansk side at hjælpe, så meget vi kan, siger udviklingsminister Dan Jørgensen (S).

Pengene vil blive uddelt via de organisationer, som allerede er til stede, og som Danmark arbejder sammen med.

Det første skælv, der blev målt til 7,8, er den største naturkatastrofe, der har ramt Tyrkiet siden 1939. Dengang kostede et jordskælv ved den tyrkiske by Erzincan cirka 32.700 mennesker livet.

Skælvet mandag nat jævnede hele byområder med jorden i flere tyrkiske storbyer. Det ramte områder, som også er fyldt med millioner af mennesker, der er flygtet fra krig og fattigdom i Syrien.

Flere voldsomme efterskælv har siden ramt, og flere ventes.

– Ikke nok med at det i sig selv altid er alvorligt, når så alvorligt et jordskælv rammer, men det rammer ovenikøbet en fattig region. Ovenikøbet på et tidspunkt på året hvor vejret er meget dårligt, det er koldt, og det sner.

– Rigtig mange mennesker har brug for noget så basalt som varme, tag over hovedet, mad og vand. Det er noget, vi skal se på lokalt, hvordan vi får tilvejebragt, siger Dan Jørgensen.

Redningsarbejdere er på vej fra flere europæiske lande.

Dan Jørgensen mener, at ti millioner kroner foreløbig er et passende beløb, som formentlig kan stige.

– Der bliver formentlig behov for mere, men de penge, der skulle af sted i dag, er selvfølgelig et mindre beløb, end der er behov for på længere sigt.

– Ti millioner kroner kan bestemt gøre en forskel i forhold til de fornødenheder, jeg har talt om.

– Vi er i gang med at få et overblik over, hvor alvorlig situationen er, hvad der er behov for lokalt. I første omgang er vores fokus, hvad vi kan gøre fra den danske stats side med god hjælp fra de samarbejdspartnere, vi har, siger han.

/ritzau/