Danmark brænder inde med afghansk fange

Der er splid om, hvad de danske styrker i Afghanistan skal gøre ved en afghansk fange i deres varetægt.

Danmark er havnet i et dilemma, efter danske styrker i den afghanske Helmandprovins 15. august har fanget og tilbageholdt en mistænkt lokal afghaner.

Danmark vil nemlig ikke løslade ham og kan ikke overdrage ham til Afghanistan, skriver Dagbladet Information fredag.

De afghanske myndigheder ønsker at retsforfølge fangen, der mistænkes for at have været med til at bygge og placere vejsidebomber, men Danmark har midlertidigt suspenderet fangeoverdragelser efter anklager om mishandlinger i fængslerne.

Retningslinjerne for de internationale styrker i Afghanistan foreskriver ellers, at en tilbageholdt under normale omstændigheder skal løslades eller overdrages til de afghanske myndigheder efter højst 96 timer.

Ifølge forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er der dog ingen grænse for, hvor længe den mistænkte kan blive tilbageholdt uden at komme for en domstol.

– Ikke en, vi har sat endnu. Men på den anden side er der selvfølgelig et retssikkerhedshensyn, som tilsiger, at man ikke bare kan lade folk sidde uden rettergang og fremskridt i processen, siger ministeren.

Både Enhedslisten, Amnesty International og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Thomas Gammeltoft-Hansen advarer dog om, at selv om der ikke er nogen konkret grænse for tilbageholdelse uden rettergang, er der en grænse.

– Man kan ikke vente månedsvis på at lave en sådan retsproces. Særligt set i lyset af, at Danmark jo bare kunne retsforfølge ham herhjemme. Men det ønsker ingen selvfølgelig. Ellers er alternativet at løslade vedkommende, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Juridisk konsulent i Amnesty Claus Juul stemmer i.

– Når folk sidder i varetægt, så er man nødt til at fremme deres sag mest muligt. Og det vil sige: Afhør dem og retsforfølg dem – eller løslad dem, siger han til avisen.