Caféen karl-e tager form

Ombygning og indretning af Frederiksværks nye kulturcafé er i fuld gang – det sker med frivillig arbejdskraft

Foto: Kim Larsen

CAFÈ Nørregade 22E er under forvandling. I løbet af få uger vil den tidligere møbelbutik, hvidevarebutik og 10 kroners-butik blive omdannet til en folkelig kulturcafé. Og det sker med brug af frivillig arbejdskraft og donerede ting.

Da avisens udsendte er på besøg, er fire mænd i færd med at bakse en flere hundrede kilo tung keramikovn ned ad trappen til den kreative kælder.

"Der kom en i går og spurgte, om vi ville have en keramikovn. Den har stået i Musereden uden at blive brugt i mange år. Vi havde ikke lige tænkt på en keramikovn, men sagde ja tak, da vi havde sikret os, at der er nogen, der vil bruge den," fortæller Helga Jensen, en af de to kvinder bag initiativet til karl-e.

Da Helga Jensen og Julie Mathiesen havde et ærinde i nabobutikken "Min Mobil Service", spurgte indehaveren interesseret til, hvad de to havde gang i inde ved siden af.

Da den store ovn blev nævnt, lød det straks: "Det er ikke noget problem, det kan vi godt hjælpe med. Vi ringer lige efter en mere."

Hermed var der fire stærke mænd til at tage fat, og snart stod keramikovnen på sin nye plads i den kreative kælder hos karl-e.

Ovnen er et godt eksempel på, hvordan karl-e bliver til: Inventaret vil bestå af diverse donationer, og indretningen vil ske ved frivillig arbejdskraft.

Og når karl-e åbner, så vil aktiviteterne i kulturcaféen bestå i, hvad lokale kræfter har at byde ind med.

Da avisen er på besøg, er en frivillig ved at gøre gulvet klar til installation af køkken, mens en anden er ved tage mål til den lille scene, der skal laves for enden af 'glassalen' ud mod Nørregade,

"Alt laves i fleksible moduler, så det kan flyttes rundt. Også scenen vil kunne flyttes, så den kan bruges i alle tre rum efter behov," fortæller Helga Jensen.

Køkkenet etableres i det øverste rum, hvor der vil være en slags lounge med sofaer og bløde stole. Og lige ved trappen er der en disk, som bliver kulturinformation for både lokale og turister – bl.a. med salg af billetter.

En virksomhed har doneret en masse til køkkenet, f.eks. en professionel kaffemaskine, pålægsmaskiner, kogekar m.m. Der er også kommet køkkenborde, emhætte, vandvarmere og et komfur, som dog ikke er helt kampklar.

"Der er også kommet masser af møbler, og vi har fået lovning på porcelæn."

"Vi har også fået et par ski. Jeg ved ikke lige, hvad vi skal bruge dem til, men de er gode at have," siger Helga Jensen og lyder næsten som tingfinder Pippi.

Hun fisker også en kæmpe lilla amagerhylde frem af den store bunke donerede effekter:

"Hvis tingene ikke lige passer ind, så kan de måske bruges på en anderledes måde, hvis man tænker kreativt." siger Helga Jensen og mener, at amagerhylden måske kan have en fremtid for sig på toilettet.

Nogen strømlinet café bliver det ikke, og det er heller ikke meningen – tværtimod.

Du kan følge karl-e på Facebook

På Facebooksiden er en liste over arbejdsopgaver, der søges frivillige til. Snart vil der også være en ønskeliste over effekter, der endnu mangler

karl-e åbner søndag 17. januar kl. 13