Boligsager behandles forskelligt

Fredensborg Kommune river bevaringsværdige ejendomme ned, mens private husejere får forbud

Foto: Claus Beyer

Den ene bygning er pilrådden, nedslidt og alligevel bevaringsværdig. Den anden bygning er også pilrådden, nedslidt og bevaringsværdig. Men her hører lighederne også op.

For den første bygning lå på Stationsvej 5 og var ejet af kommunen, der ikke havde skrupler ved at rive den ned. Den anden bygning ligger på Strandvejen 356 og er privatejet, men her har ejerne fået at vide af kommunen, at den er så bevaringsværdig, at der ikke må gøres noget ved den – på trods af, at den ikke er officielt registreret som bevaringsværdig.

"Plan- og Klimaudvalget har besluttet at lægge en linje for at bevare gamle huse i kommunen," udtalte udvalgets formand Lars Simonsen (B) tilbage i januar.

Alligevel valgte Fredensborg Kommune i slutningen af maj i år at rive Stationsvej 5 ned, en kulturhistorisk ejendom med SAVE-bevaringsværdi 3.

Den beslutning får borgere andre steder i kommunen til at undre sig, efter de som private husejere har kæmpet med kommunen om at få lov til nedrivning deres ejendomme. Men her ønsker det kommunale udvalg ikke at give den samme dispensation, som kommunen selv har tildelt sig ved nedrivningen af Stationsvej 5, og som man i øvrigt også er på vej til at give sig selv til ejendommen på Lindelyvej i Fredensborg, der også er registreret som bevaringsværdigt.

I tilfældet med Stationsvej besluttede kommunen at holde fast i planen om nedrivning og lod ejendommen forfalde helt, indtil det historiske hus i 2010 blev revet ned.