Boligejere lever højt på lave renter

Boligejerne bruger rentegevinster til at kompensere for svære kår i privatøkonomien.

Mange boligejere lever i bogstavelig forstand højt på de lave renter på boliglån. De bruger simpelthen rentegevinsten til at løse andre problemer i privatøkonomien.

27 procent af boligejerne bruger rentegevinsterne til at kompensere for andre forhold i privatøkonomien. Det er næsten dobbelt så mange som i 2009, hvor det kun gjaldt 15 procent.

Det er et udtryk for, at der er mindre overskud i privatøkonomien end tidligere, vurderer direktør Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet, som står bag analysen. Tidligere blev rentegevinsterne først og fremmest brugt til opsparing.

– Det viser, at der et større behov for at udnytte en billigere boligfinansiering til at kompensere for en nedgang i indkomsten, rette økonomien op eller håndtere en social begivenhed som flere børn eller en skilsmisse end tidligere år, siger Ane Arnth Jensen.

Ifølge analysen vil en tredjedel af de danske boligejere, som fik glæde af lavere renter i 2010, fortsat spare mere op. Men det er færre end i 2009, hvor den tilsvarende andel udgjorde 48 procent.

En femtedel vil bruge en lavere ydelse, som er opnået efter en omlægning i 2010, til at investere i egen bolig enten ved at vedligeholde eller forbedre. Kun 12 procent har planer om at øge forbruget.

Samlet lagde omkring 150.000 boligejere deres realkreditlån om sidste år. Derved nedbragte de i snit den gennemsnitligt månedsydelse med cirka 2600 kroner.

Det svarer til konverteringsgevinster for 4,6 milliarder kroner om året for boligejerne.

– Boligejerne bruger overvejende konverteringsgevinster til at styrke deres opsparing. Der er tale om en snusfornuftigt adfærd. Sådan har det været i hvert eneste af de otte år, hvor vi har gennemført undersøgelsen, siger Ane Arnth Jensen.