Krimihistorie En søndag i maj 1943 gør den lokale gartners søn et ubehageligt fund ved Næbbegård Plantage. Ude i Sjælsø ligger liget af en yngre mand; dræbt med et skud i nakken og forgæves forsøgt skjult ved hjælp af et tungt lod bundet til benene.
Manden viser sig at være den 31-årige Hans Henrik Pay Larsen. Han var en del af SOE (Special Operations Executive), en hemmelig organisation fra London, der skulle organisere modstanden i de besatte lande under 2. verdenskrig.
Han bliver derfor sammen med tre andre SOE-folk den 16. februar 1943 kastet ned med faldskærm i Bistrup Plantage, hvorefter de skynder sig gennem Vaserne til Holte og videre til København.
Godt to en halv måned senere havner liget af Hans Henrik Pay Larsen altså i Sjælsø – som besættelsestidens første 'stikkerdrab', beskyldt for at ville stikke hele SOE – og dets leder i Danmark, Flemming Muus, i særdeleshed – til de tyske fjender.
'Han havde uden en skygge af tvivl accepteret – og modtaget – en sum på 10.000 kroner som en foreløbig betaling for at lede fjenden på mit spor med arrestation (og deraf følgende omstændigheder) for øje' skriver Flemming Muus således i sine erindringer fra 1979.
Mand med alkoholproblemer
Men havde Hans Henrik Pay Larsen nogen kontakt til tyskerne? Var der nogen penge? Var han en forræder, når det kom til stykket? Meget, meget lidt tyder på det.
At han havde spilleproblemer, manglede penge og havde et spiritusproblem – og at han i en brandert eller to har truet med at angive hele SOE til tyskerne, hvis ikke han fik flere penge for sit arbejde – synes at være en fastslået kendsgerning. Men at han skulle have ment det; at han skulle have været stikker, det tilbageviser cand.mag Peter Edelberg i sin gennemarbejdede artikel Table Trick – Historien bag det første 'stikkerdrab' under besættelsen.
Mislykket drabsforsøg
Ikke desto mindre bliver man i SOE enige om, at Hans Henrik Pay Larsen skal skaffes af vejen. Først forsøger de at overtale ham til at tage til Sverige. Det mislykkedes. Siden forsøger de at bedøve ham ved en fest på Christianshavn for derefter at smide ham i Øresund. Det mislykkedes. Og endelig bliver en tremandsgruppe ledet af den 23-årige jurastuderende Lars Lassen-Landorph bedt om at føre 'forræderen' til et øde sted for der at gøre det af med ham.
Under dække af at skulle lede efter nye nedkastningssteder for SOE, får de den 29. april lokket deres offer med til Birkerød. Hans Henrik Pay Larsen ankommer med toget kl. 16.20 sammen med en af gruppens medlemmer og tager herefter bussen ud til Ravnsnæs ved Næbbegård Plantage. Da de går ned mod Sjælsø går Larsen foran de øvrige, og helt ude på det skrånede terræn ned mod søen trækker den 19-årige Knud Thrane en engelsk browning kaliber 6,35 mm og skyder Hans Henrik Pay Larsen i nakken.
Absurd påstand
Peter Edelberg er som sagt ikke i tvivl om, at Hans Henrik Pay Larsen ikke var stikker. Som han skriver i sin artikel.
'Det er absurd at påstå, at han først skulle have truet med at stikke organisationen, derefter faktisk have gjort det, og til sidst gået til fest og ud på øde steder med de mennesker, han har stukket'.
En niece til Hans Henrik Pay Larsen har også besøgt Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum for at ville rense sin farbrors minde, da hun mener, at hans vrøvl og kævl om penge og angivelse til tyskerne, kun har været fuldemandssnak.
Kilder: Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum, samt "Table Trick – Historien bag det første 'stikkerdrab' under besættelsen" af cand.mag Peter Edelberg bragt på netmagasinet www.historie-nu.dk