Bedre til idræt – men stadig i bunden

Sport: I en ny undersøgelse af idrætsforeningernes vilkår i kommunerne er Lejre Kommune rykket op – men er stadig i den lave ende.

Ud af 93 kommuner, indtager Lejre Kommune en skuffende 77. plads i Danmarks Idrætsforbund, DIFs nyeste undersøgelse af idrætsforeningernes vilkår i kommunerne. Det er et stort ryk op siden undersøgelsen i 2017, hvor Lejre lå som den tredje værste kommune på en 90. plads. Og resultatet er på en gang glædeligt og ikke godt nok, fortæller Claus Jørgensen (SF); formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Lejre Kommune:

– Det er ikke godt nok at være nummer 77, og vi skal klart være bedre. Men det er trods alt et ryk op ad listen, og det vidner jo om, at man kan se, vi har øget fokus på området, lyder det fra formanden.

Endnu højere op

Det er tredje gang, at DIF gennemfører undersøgelsen, der vurderer og rangerer kommunerne på baggrund af 21 parametre inden for de fire hovedområder; frivillighed, faciliteter, økonomi og idrætspolitik. Der er blandt andet benyttet input fra 2.628 idrætsforeningers besvarelser af spørgeskemaer.

– Vi har tidligere oplevet, hvordan undersøgelsen har skabt debat om idrættens vilkår i de enkelte kommuner og været katalysator for nye initiativer og indsatser på området. Jeg håber, det også bliver tilfældet denne gang, siger Hans Natorp, formand for DIF i en pressemeddelelse.

Lys satte undersøgelsen fra 2017 i hvert fald på området, og det er i følge Claus Jørgensen netop, hvad der er grunden til, at kommunen nu ikke længere er i top tre værste men i top 20.

– Det er jo nemt at skyde skylden på andre, men faktum er, at Lejre Kommune i mange år har nedprioriteret idrætten. Vi har manglet vedligehold og specialfaciliteter, og det er noget af det, vi har kæmpet for de sidste år, fortæller formanden og nævner blandt andet renovering af hallerne i kommunerne, fire nye kunstgræsbaner – inklusive en i 2023 – og fitnesscenter såvel som Skatepark ved Lejrehallen.

– Vi er stadig i den tunge ende, men vi har rykket os. Og forhåbentlig vi ved næste undersøgelse er endnu højere oppe på listen, og endnu højere endnu gangen efter, lyder det fra formanden.

Parametrene i undersøgelsen er en blanding af objektive, statistiske tal og subjektive bedømmelser fra tusindvis af DIF’s foreninger.