Baron Hansheinrich von Wolf

Foto: René Melnik

EVENTYR

Baron Wolf kom med de tyske Schutztruppen til Namibia da Den Tysk Namibske krig brød ud i 1904.

Han vendte højt dekoreret tilbage til Saxen i Tyskland, hvor han giftede sig med Miss Jayta Humphrey, datter af den amerikanske konsul i Dresden i 1907. De tog tilbage til Namibia, hvor han opkøbte 50,000 hektar land og i 1909 kunne afslutte bygningen af Duwisib Castle i Maltahöhe-området mellem Schwartzrand-bjergene og den namibiske ørken.

Slottet var tegnet af den tyske arkitekt Willie Sander, der også havde bygget tre tyske borge i Windhoek, blandt andet Heinitzburg. Skal man karakterisere stilen må det være Neo-romantik tilsat elementer fra Gotik og Renaissance. Stenene til murene blev budt i et nærliggene stenbrud, mens alt andet blev sejlet fra Europa til Lüdertz for så at blive transporteret på 20 oksekærrer mere end 300 kilometer gennem den namibiske ørken. Til de indvendige arbejder hentede han de dygtigste håndværkere – snedkere fra Danmark og Sverige og marmo-skærere fra Italien.

På grund af parrets ødsle livsstil blev de kendt som Baronen og Baronessen. Von Wolf's passion var hesteavl, så han hentede heste fra Australien og England. Mens von Wolf i 1914 sammen med Jayta sejlede til England for at købe flere alvsheste brød 1. Verdenskrig ud og skibet ændrede kurs til Sydamerika – Rio de Janeiro. Her blev de begge en kort tid interneret. Det lykkedes von Wolf at få arrangeret skibslejlighed for Jayta til Holland, mens han selv gemte sig på skibet som blind passager.

Så såre de nåede Tyskland meldte Von Wolf sig under de tyske faner, hvor han faldt den 4. september 1916 i Frankrig i slaget ved Somme. Jayta vendte aldrig tilbage til Namibia. Hun slog sig ned i Schweitz og solgte i 1920 Duwiseb Castle til en svensk familie.

Sidst i 70'erne købte staten så slottet, der blev åbnet for offentligheden i 1991. Man mener de vilde ørkenheste nedstammer fra Von Woff's heste – 'bortløbere' da slottet var forladt i årene efter efter von Wolff's død.

Læs også den relaterede artikel om de vilde ørkenheste