Ann Sofie efterlyser ideer til lokalhistorisk kanon

Ann Sofie Orth efterlyser gode ideer til en kulturhistorisk kanon i Rudersdal, og inviterer til en debat på folkemødet

Foto: Peter Mailand

Næsseslottet, Gl. Holtegaard, Birkerød Kirke og Kongevejen. Det er bare et lille udpluk af de mange bygninger og lokaliteter med en fantastisk historie, som findes i Rudersdal, men som ikke er beskrevet i et samlet værk. Det vil Ann Sofie Orth fra Gl. Holte nu ændre på. Derfor efterlyser hun gode ideer til en lokalhistorisk kanon for Rudersdal. Ideerne skal diskuteres på Folkemødedagen i weekenden den 29. august.

"Formålet med at lave en lokalhistorisk kanon er at udpege nogle kulturhistoriske miljøer, begivenheder, bygninger eller temaer som har en særlig betydning for lokalområdet. Meningen med det hele er, at vi skal have undervisningsmateriale, som kommunens skoler kan bruge i deres undervisning af eleverne," siger hun og uddyber:

"Jeg forestiller mig, at det skal munde ud i en lokalhistorisk kanon med ti punkter, hvis historie bliver nærmere beskrevet og formidlet, og så skal der laves noget undervisningsmateriale til eksempelvis iPad. Det her er jo lokalhistorie, som skal formidles og i stedet for at læse om tingene i en bog, så kunne det jo være fedt, hvis eleverne tog ud i lokalområdet og fik undervisningen på stedet," siger hun og kommer selv med nogle bud:

"Det kunne være Mølleåens historiske industrier fra Strandmøllen til Ørholm, Birkerød Kirke, Vedbækfundene eller Kongevejens anlæggelse, bare for at nævne nogle få eksempler," siger hun.

Men selvom Ann Sofie Orth skal være tovholder på projektet, så bliver det ikke hende, der skal udpege emnerne til den kommenene kulturkanon, understreger hun.

"Det er jo ikke mig, der skal udpege, hvilke ti punkter, der skal med i sådan en kulturkanon. Jeg er jo bare lægmand, jeg efterlyser nogle gode ideer. Først og fremmest handler det om at sætte en proces i gang, så vi kan få nogle input, og få gang i diskussionen, så vi får nogle konkrete ideer vi kan arbejde videre med," siger hun.

Bag projektet står de to lokalhistoriske foreninger, Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum (BLAM), hvor Kim Sørensen er formand og Historisk-Topografisk Selskab for Søllerødegnen, hvor Anita Mikkelsen er formand. Det er foreningerne, der skal stå for arbejdet med at udpege punkterne til den kommende kanon.

"Uden de to foreninger og med støtte fra borgmester Jens Ive og fhv. museumsinspektør Niels Peter Stilling kan det her ikke lade sig gøre. Punkterne skal jo beskrives og formidles til undervisningsmateriale, så børnene kan forstå det, men det skal jo også være korrekt og have historisk tyngde, og det skal de lokalhistoriske foreninger være med til. Men først og fremmest handler det jo om at få nogle konkrete ideer på bordet og sætte diskussionen og processen i gang. Så kan det være vi ender med, at der kommer 11 punkter med," siger Ann Sofie Orth, der ikke lægger skjul på, at hun har store ambitioner med projektet.

"Det her er et ambitiøst projekt, og drømmen er at være klar til skolestart i sommeren næste år," siger hun.