Anklager: Terrorsigtelse mod Omars kumpaner er mulig

Forsvarsadvokater tvivler på, at sigtelser om bistand til skudangreb vil blive udvidet til terror.

København er blevet ramt af terror. Så klar har meldingen fra både politiet og fremtrædende ministre lydt efter angrebene på kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade den 14. og 15. februar.

To mænd er sigtet for at have bistået Omar El-Hussain ved at bortskaffe våben efter angrebene og ved at sørge for et tilflugtssted til ham, men der er ikke rejst sigtelse efter straffelovens terrorparagraf.

– Vi er fortsat på et meget tidligt stadie i efterforskningen, og jeg vil ikke udelukke, at sigtelsen på et senere tidspunkt vil blive udvidet til terror, siger specialanklager Stig Fleischer fra Københavns Politi til Ritzau.

Udmeldingen kommer uden for Københavns Byret torsdag, efter at retten har bestemt, at de to mænd, der blev anholdt 15. februar, fortsat skal sidde fængslet i sagen. Sigtelserne lyder på medvirken til to drab og drabsforsøg på fem politifolk.

Skulle sigtelsen på et tidspunkt blive udvidet til at dreje sig om medvirken til terror, vil det komme som en overraskelse for de sigtedes forsvarsadvokater. Det fortæller de begge til Ritzau.

– Hvis man havde haft bevis for, at de havde lagt planer med gerningsmanden forud for det, der skete, så ville jeg mene, at man kunne have sigtet dem for terror. Men på baggrund af de beviser, der er fremlagt indtil nu, kan jeg ikke forestille mig det, siger Poul Helmuth Petersen.

Han repræsenterer en 19-årig mand, der sammen med en 22-årig mand skulle have hjulpet Omar El-Hussain efter angrebene. Angiveligt har mændene tilknytning til bandemiljøet omkring Mjølnerparken på Nørrebro, hvor banden Brothas holder til.

Advokat Michael Juul Eriksen repræsenterer den 22-årige mand. Også han fortæller til Ritzau, at han ikke tror på en fremtidig terrorsigtelse.

Begge advokater er dog meget tilbageholdene med at kommentere sagen.

Af hensyn til politiets videre efterforskning er retsmøderne indtil nu nemlig blevet afviklet for lukkede døre. Det betyder, at advokaterne vil blive straffet, hvis de refererer fra den hemmelige del af retshandlingen.