Amerikansk filmkæmpe med øje for detaljer

Han ved ikke, hvordan man skriver bøger, men udkom alligevel med en sidste år. Til gengæld har instruktør Michael Mann mere end styr på, hvordan man laver film.

Den amerikanske filminstruktør har et godt øje for selv de mindste detaljer. Det giver ofte hans film et ekstra lag og er medvirkende til, at kupfilmen "Heat" fra 1995 betragtes som et mesterstykke inden for genren. (Arkivfoto).

Den amerikanske filminstruktør har et godt øje for selv de mindste detaljer. Det giver ofte hans film et ekstra lag og er medvirkende til, at kupfilmen "Heat" fra 1995 betragtes som et mesterstykke inden for genren. (Arkivfoto).

Han både skriver, instruerer og producerer.

Han er Oscar-nomineret fire gange og har igennem sine mange år i branchen fået et ry som en af de mest innovative og indflydelsesrige filmskabere i USA.

Søndag den 5. februar bliver den amerikanske filmkæmpe Michael Mann 80 år.

Selv om han er oppe i alderen, ligger han ikke på den lade side. Han er stadig i fuld gang med nye filmprojekter.

Senere i år ventes hans film "Ferrari" om den italienske racerkører og skaber af sportsbiler Enzo Ferrari. Mann står både for manuskript og instruktion.

Og sidste år udkom han med bogen "Heat 2", som følger op på den uhyre populære actionfilm "Heat" fra 1995.

Bogen var han mere end to år om at skrive, og det var en stor udfordring, selv om han har skrevet masser af manuskripter.

– Jeg har ingen idé om, hvordan man skriver en bog. Jeg ved, hvordan man laver meget, meget store film, fortalte han sidste år til New York Times Magazine.

Bogen er en slags krimi, der vender tilbage til filmens univers og fortæller, hvad der skete både før og efter handlingen i filmen.

Det har mange tilsyneladende været sultne efter at vide. I hvert fald er den blevet en New York Times Bestseller.

Netop "Heat" er da også et af Michael Manns karrieremæssige højdepunkter.

Den står tilbage som et mesterstykke af en kupfilm, der med nye greb udfolder dramaet fra både de kriminelle og efterforskernes side.

Blandt andet Manns øje for selv de mindste detaljer gør, at filmen betragtes som en af de absolut bedste inden for genren.

Han har for eksempel ofte – også i forbindelse med andre film – arbejdet sammen med rigtige kriminelle og detektiver for at portrættere dem så præcist som muligt.

En af hovedrollerne i "Heat" spilles af Hollywood-stjernen Al Pacino, som også har en finger med i spillet i et andet højdepunkt for Michael Mann.

Al Pacino har nemlig også en hovedrolle i filmen "The Insider" fra 1999, som sikrede Michael Mann fire Oscar-nomineringer, herunder for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript.

En Oscar-statuette har Mann dog endnu ikke fået med hjem til sit hus i Los Angeles. Her bor han med sin kone, Summer Mann, som han har været gift med siden 1974. Sammen har de fire børn.

/ritzau/