Alternativet går tilbage trods vælgernes klimafokus

Alternativet har ikke kunnet udnytte, at partiets mærkesag er blandt de vigtigste for vælgerne.

På trods af, at klimaet står højere på vælgernes dagsorden end nogensinde før, går Alternativet markant tilbage i meningsmålingerne.
På trods af, at klimaet står højere på vælgernes dagsorden end nogensinde før, går Alternativet markant tilbage i meningsmålingerne.

Alternativets absolutte mærkesag er klimaet. Partifarven er grøn. Samtidig har vælgerne klimaet historisk højt på dagsordenen.

Alligevel går Alternativet tilbage i måling efter måling og er så småt begyndt at flirte med spærregrænsen.

– Selv om Alternativet politisk har fat i noget, der flytter som aldrig før, føler vælgerne sig åbenbart ikke overbeviste om, at de er de rigtige til at gøre noget ved det.

– Jeg tror, at det kan skyldes personsager, hvor ledende medlemmer har gjort ting, der er i strid med den grønne dagsorden.

– Når man fremstiller det, som om kloden er ved at gå under, men så alligevel skal have dykkerferien på Zanzibar med, så tror jeg, vælgerne står af, siger politisk kommentator for Altinget Erik Holstein.

Det sker med henvisning til partiets gruppeforperson, Carolina Magdalene Maier, der har fløjet en del. Derudover har partiet været ramt af en stribe personsager og tumult i ledelsen.

Ved valget i 2015 kom Alternativet ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. I midten af april i år lå partiet ifølge en meningsmåling fra Voxmeter på 2,9 procent, og ved den seneste måling er partiet helt nede på 2,5 procent.

Det sker, samtidig med at klimaet er det emne, som flest adspurgte vælgere i en Voxmeter-undersøgelse har udpeget som de tre vigtigste for dem.

– Vi har da bestemt spurgt os selv om, hvordan det kan være. En forklaring er helt åbenlyst, at vi får massiv konkurrence fra andre partier på klimadagsordenen, hvor der er kommet det ene klimaudspil efter det andet.

– Det er jo kun positivt, siger Carolina Magdalene Maier og fortsætter:

– Det andet er, at vi har haft en række dårlige historier. Der har været uro i baglandet og kritik af ledelsen. Det kan gøre folk usikre på, om der er styr på butikken, siger hun.

Altingets Erik Holstein har svært ved at se, hvordan Alternativet skal vende udviklingen i den resterende valgkamp.

– Jeg kan ikke se, hvad de skal trække ud af hatten for at ændre på det. De har fremlagt en ambitiøs klimaplan, og folk ved godt, hvad de mener.

– Deres problem er den totale mangel på driftssikkerhed og sammenhæng mellem ord og handling. Det er svært at rette op på hurtigt. Jeg tror, at de kommer ind, men der kan sagtens blive tale om en halvering, siger han.

Carolina Maier fortæller, at partiets opgave er at sige, at det ikke er nok at være grøn. Man skal være grøn nok.

– Vi er stadig det mest ambitiøse parti på klimapolitikken. Vi skal fortælle danskerne, at vi er det mest radikale parti på det område, siger hun.

Samtidig vil partiet fremhæve andre dele af sin politik, der kan adskille det fra andre partier, efter at klimapolitikken er blevet mere ens.

– På en eller anden måde har vi sejret os selv ihjel ved at have rykket dagsordenen.

– Vi sagde til os selv, at hvis Alternativet blev overflødigt en dag, så var det kun en succes. Men det mener vi langtfra, vi er blevet. Der er mange opgaver tilbage, siger Carolina Maier.