Akustisk guitar – tilsat affektionsværdi

Efter et års rejse falder vandreguitaren, som har været i hænderne på en lang række danske kunstnere, til ro på RAGNAROCK.

Den såkaldte vandreguitar har skiftet kyndige hænder i den danske musikbranche gennem hele 2015, hvor utallige kunstnere har spillet en selvvalgt melodi på den og efterfølgende signeret den med deres autografer. Torsdag den 25. februar fandt vandreguitaren omsider hvile på sin endelige, og ganske naturlige, destination, nemlig RAGNAROCK på Musicon i Roskilde.

Merværdi

Idémændene bag vandreguitaren er IT-mændene Thomas Bang Andersen og Rasmus Morrison, som blandt andet forklarer projektet således på vandreguitar.dk:

"Vi kom til at snakke om, at det kunne være interessant at tage en guitar, der ikke på forhånd har en stor værdi, og gøre noget for at give den en værdi. Det blev til vandreguitaren. Med den tager vi en mellemklasse Martin guitar (der i øvrigt lyder ganske godt) til en værdi af ca. 10.000 kroner, og tilfører den en helt særlig værdi. Nemlig affektionsværdien".

Går til Danmarksindsamlingen

Vandreguitarens sidste vandring mellem danske kunstnere fandt sted i DR Aftenshowet, hvor Mads Langer spillede nummeret "3AM" på guitaren. Det skete dagen før Danmarksindsamlingen 2016 kulminerede i det store indsamlingsshow på DR1 lørdag den 6. februar. Tuborg Musik løb med den overtegnede guitar for 50.000 kroner i en auktion på Lauritz.com – et beløb der efterfølgende gik direkte til Danmarksindsamlingen. Ved samme lejlighed donerede Tuborg Musik officielt vandreguitaren til RAGNAROCK.

Guitaren falder til ro

Vandreguitaren har i løbet af 2015 været gennem hænderne på et hav af danske kunstnere, hvor Sebastian, Tim Christensen, Søren Huus, Kasper Eistrup, Tina Dickow, Steffen Brandt, Anne Linnet og Christoffer blot er et beskedent udpluk. Og selv om kommunikationschef for ROMU Nikolaj Lindegaard Helms viser sig at spille en habil guitar denne torsdag formiddag i den røde foyer på RAGNAROCK, skal vandreguitaren i eftertiden formentlig vænne sig til en mere lavmælt og tilbagelænet tilværelse som en del af museets fremtidige udstilling om guitarens historie.

Gave til hele Danmark

Konsulent fra Tuborg Musik Christian Sveigaard overleverer denne solrige torsdag vandreguitaren til RAGNAROCK og museumsinspektør Jacob Westergaard Madsen.

"Den har turneret blandt 25-30 kunstnere i hele 2015 og blev udbudt på auktion, hvor Tuborg så bød så på den. Den var vurderet til 50.000 kroner, så det var det, vi gav til Danmarksindsamlingen. Fremfor at have den hængende i kantinen på Tuborg, så synes vi, at hele Danmark skulle have lov at se den, så derfor giver vi den nu til RAGNAROCK", siger han.

Rock for en sag

Med to måneder til den længe ventede museumsåbning har museumsinspektør Jacob Westergaard Madsen utallige bolde i luften. Og nu altså også en vandreguitar, som han modtager med begejstring som supplement til museets øvrige pop- og rockhistoriske inventar.

"Specifikt har vi denne særudstilling sammen med musikmuseerne i Paris og Barcelona, som handler om guitarens historie. Tilbage fra før vi møder rockmusikken, og før man satte strøm til guitaren. Så vi tænkte, at den skal i spil i den sammenhæng. Og så synes jeg, at støtteformålet er meget fedt. Det er jo et af vores temaer i forvejen – rock for en sag. Rocken og poppen har jo en lang historie for at støtte den gode dag, så der passer guitaren fint ind i den fortælling også. Dens historie er jo at vandre, så den skal sikkert også vandre rundt her i huset", siger museumsinspektøren.

Fakta:

Åbningsweekend med HKH Kronprins Frederik

RAGNAROCK afholder officiel åbning den 29. april

HKH Kronprins Frederik er inviteret til at klippe snoren

Den 30. april og 1. maj vil der være gratis adgang for alle

I december 2016 præsenterer RAGNAROCK en guitarudstilling i samarbejde med musikmuseerne i Paris og Barcelona. Her vil vandreguitaren formentlig komme i spil