Dolberg deler sin diabetes-historie for børns skyld

Den danske fodboldspiller Kasper Dolberg har type 1-diabetes og vil vise børn og unge, at man sagtens kan leve et aktivt liv alligevel

Dolberg deler sin diabetes-historie for børns skyld

Landsholdsspilleren Kasper Dolberg lever i allerhøjeste grad et aktivt liv til trods for, at han har type 1-diabetes. Foto: Lise Lotte Sabroe

Foto: Liselotte Sabroe

Dolberg havde for et år siden masser af selvtillid efter sine præstationer på fodboldbanen, men han følte sig ofte træt og tappet for energi.I november 2021 fik han konstateret type 1-diabetes. En sygdom, han deler med omkring 28.000 andre danskere, hvoraf mange er børn og unge.

Fireårig dreng med insulinpumpe. Foto: Jürg Carstensen/Ritzau Scanpix

– Det var et chok at få at vide, at jeg har type 1-diabetes. Jeg var bekymret for mit helbred og min fodboldkarriere, men efter en tilvænningsperiode, har jeg fået godt styr på min diabetes. Selvom jeg skal holde øje med mit blodsukker og være påpasselig med, hvad jeg spiser, har jeg kunnet fortsætte mit liv på og uden for fodboldbanen, siger Kasper Dolberg.

Rollemodel for et godt liv

Kasper Dolberg har et budskab til børn og unge med sygdommen.

– Det er selvfølgelig ikke rart at få en alvorlig kronisk sygdom, som man skal leve med resten af livet. Men det er samtidig vigtigt at gøre sig klart, at man kan leve et aktivt liv med diabetes, hvis man passer på sig selv. Det budskab vil jeg gerne være med til at sprede – ikke mindst til alle de mange børn og unge og deres familier, der har sygdommen tæt på, forklarer Kasper Dolberg.

I Novo Nordisk glæder man sig over samarbejdet med fodboldspillerens om at skabe større viden om type 1 diabetes:

– For 100 år siden var det forbundet med store lidelser og en tidlig død at få diabetes. Sådan er det heldigvis ikke i dag. Man kan sagtens leve et godt og langt liv og forfølge sine drømme, selvom man har diabetes, og det skal børn og unge med sygdommen vide. Derfor har vi brug for rollemodeller, siger Jeppe Theisen, landechef i Novo Nordisk Danmark.

Brug for viden om sygdom

Direktør i Diabetesforeningens, Claus Richter, er glad for, at en kendt landsholdsspiller bruger selv til at sætte fokus på type 1-diabetes:

– Livet forandrer sig i familien, når et barn får diabetes, og i skolen kan det være en kamp at blive forstået. Vi arbejder på at få skabt større viden om type 1-diabetes, og når Kasper Dolberg fortæller om sin diabeteskamp, er det med til at sikre større synlighed og forståelse for diabetes, siger han.

AMA