Årets kok: – Det er jo bare mad

Det er ikke første gang og nok heller ikke sidste, at der bliver vundet konkurrencer af kokkene i Social Cantina på Brønshøjvej

Mikkel Højborg Olsen er nykåret Årets Kok og det bliver fejret i Social Cantina på Brønshøjvej. Foto: Kaj Bonne

De prestigefyldte fagkonkurrencer Årets Kok og Årets Tjener har netop fundet sted på fødevaremessen Madværkstedet i Lokomotivværkstedet i København – og såvel Årets Kok som Årets Tjener 2023 er fra København.

Mikkel Højborg Olsen fra Social Cantina i Brønshøj tog prisen som Årets Kok, mens Simone Westerberg fra Kong Hans Kælder er Årets Tjener 2023.

I Social Cantina står en buket blomster med flag i, ovenpå køleskabet hviler en kongekrone og med gyldne ballonbogstaver står der Mikkel hen over køkkenet. Det er her i Socialforvaltningens kantine i Borgercenter Børn og Unge, at Mikkel Højberg Olsen har sin daglige gang.

Mikkel Højborg Olsen er Årets Kok 2023. det vart svært at finde en assistent og derfor fandt de to først sammen for en måneds tid siden og kunne begynde at træne sammen. Foto: Kaj Bonne

Kokken startede i lære i 2004 og blev allerede dengang introduceret til kokke-konkurrencerne. Det har altid været en drøm at vinde Årets Kok fortæller han og han er også et “mega konkurrencemenenske” selvom et job i en offentlig kantine ikke smager af berømmelse og konkurrencer.

– Jeg trives bedt i skyggelyset og så træder jeg frem, når jeg skal op og have guldet, siger han med et smil.

– Man kan sagtens være en ambitiøs kok og arbejde i en offentlig kantine.

Menuen til Årets Kok

Mikkel Højborg Olsen vandt med en forret bestående af bagt pighvar og musling-fars. Hovedretten bestod af stegt kalvehøjreb og pithivier-tærte med braiseret kalvetunge og -hjerte og til sidst en Baba au Rhum-kage til dessert.

På forhånd havde finalisterne fået at vide, at forretten skulle indeholde hvid fisk og bløddyr, imens hovedretten skulle bygges op på højreb af naturkvæg.

Til gengæld skulle desserten tilberedes af råvarer, som de først fik udleveret på dagen.

Mikkel Højborg Olsen fra Social Cantina i Brønshøj er Årets Kok 2023.

Mere end mad

Social Cantina er kantinen hos Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge i Københavns Kommune som ligger på Brønshøjvej 17 i Pilegården.

Den oprindelige tanke bag den innovative kantine med michelin-kokke i køkkenet var, at den skulle være en integreret del af huset. Således skulle de borgere som sagsbehandlerne arbejder med, have mulighed for at hjælpe til i køkkenet.

I 2017 rykkede kokken Mathias Holt sammen med Mikkel Højborg Olsen og Rasmus Kofoed Christensen ind i køkkenet på Brønshøjvej og rygterne spredtes om de gode kokke i kantinen. De vandt Kantineprisen som de første. Siden er der sket en udskiftning på holdet og Jonas Krüger har fået Mathias Holts plads.

I dag er der omkring otte unge mennesker tilknyttet kantinen. Det er unge mennesker, som er imellem skoletilbud eller som af andre årsager kan have godt af at være i køkkenet i en periode. De unge er med til al madlavning, selvom de ikke er kokkelærlinge. To af dem er Saad og Nikolaj som synes at det er fedt, at Mikkel har vundet fortæller de, imens de ordner agurker til dagens vietnamesiske pandekager.

Maden bliver anrettet på tallerkner hver dag og generelt har kantines mad samt rummet ændret sig meget i løbet af de syv år hvor kokkene har huseret i Social Cantina. Foto: Kaj Bonne
Der bliver skåret agurker som er delvist skrællede inden de bliver fintskåret af Nikolaj og Saad. Foto: Kaj Bonne

Kokkene i køkkenet fungerer de facto som mentor for de unge og der er brug for det arbejde, som de unge udfører.

– Det gode ved køkkendrift er, at de får et tak samme dag. Der er en meget hurtig succesrate. Og så får de nogle sunde voksen relationer, siger Rasmus Kofoed Christensen.

– De har lyst til at komme her, vi tvinger dem jo ikke. De gør et aktivt valg hver dag om at komme herhen, fortæller Mikkel Højborg Olsen.

– De er jo ikke kokkelærlinge og det betyder, at når man beder dem om kokkerelaterede ting, er det jo ikke altid… Udfaldet er måske lidt anderledes. Men selvom de gør noget andet, er det jo i sidste ende bare mad. Vi skal jo nok sørge for at det smager godt.

Til juni er der mulighed for at spise mad som kokkene i Social Cantina har lavet, når de i samarbejde med en kunstner indtager Vandtårnet.