Tiltalt for drab: Ville snakke om en dummebøde på 200.000 kroner

Et problem med en dummebøde endte med at koste en 22-årig mands liv i Hallingparken i Brøndby Strand, selvom det aldrig var planlagt at ende sådan. Det forklarede en 26-årig mand i retten, hvor han sammen med en 21-årig mand er tiltalt for drabet, der fandt sted i december 2021

Sagen om drabet på en 22-årige mand i Brøndby Strand i december 2021 er i disse dage for Retten i Glostrup. Her sidder to unge mænd tiltalt for drab.

Foto: Robert Hendel

Med to unge mænd i hælende flygter en 22-årig mand ud af en opgang og gennem gården i Hallingparken i Brøndby Strand. Kort tid efter bliver han dog indhentet af den ene af de to mænd, der trækker en pistol af mærket Glock og affyrer tre skud mod ham på klos hold.

Et af de tre skud viser sig at være dræbende, idet projektilet perforerer den 22-åriges hjerte og venstre lunge. Den 22-årige mand bliver kort efter blev hastet til Rigshospitalets traumeafdeling, men hans liv står imidlertid ikke til at redde.

Det er hovedtrækkene i en sag ved Retten i Glostrup, hvor en mand på 26 år og en mand på 21 år sidder tiltalt for sammen at have dræbt den 22-årige mand i det tætbefolkede boligområde ved højlys dag den 28. december 2021.

Sagen blev indledt i sidste uge, og her erkendte den 26-årige mand, at han affyrede det dræbende skud i Hallingparken. Han afviser dog, at det skulle være sket i forening med den 21-årige mand, som også er tiltalt i sagen, men som nægter at have noget med drabet at gøre.

Skudepisoden, som kostede den 22-årige mand livet, fandt sted den 28. december 2021. Her modtog Københavns Vestegns Politi klokken 13.13 en anmeldelse om skud i Brøndby Strand, og da betjentene ankom til stedet, kunne de se en mand ligge på jorden og modtage hjertemassage.

En ambulance blev kort efter tilkaldt, men mandens liv stod ikke til at redde. Fem minutter efter ankomsten til Rigshospitalets traumeafdeling blev han erklæret død.

Video fastslår færden

Politiet får hurtigt indhentet videomateriale fra overvågningskameraerne i området omkring Hallingparken og Brøndby Strand Centrum, og disse optagelser er et centralt punkt i sagen. For ved hjælp af videoovervågningen har politiet nemlig ment at kunne fastslå de to mænds færden op til drabet.

De to personer ankommer ifølge videooptagelserne til Brøndby Strand Station med en bus fra Ørestad den 28. december 21 klokken 12.10. Her står de to mænd, som begge er klædt i sort tøj, af bussen og går ind i kiosken på stationen.

Kort efter går de to mænd ind i butikscenteret ved stationen, hvor de passerer apoteket og går ind i Bagel Town. Her opholder de sig i cirka 20 minutter, inden de atter går rundt i centeret og blandt andet besøger kviktest-centeret og bodegaen og søger mod udgangen ved Rema 1000.

Et kvarters tid senere bliver de to mænd set ved købmandsbutikken i Hallingparken. Begge har nu mundbind på, og da de et par minutter efter forlader købmanden, bærer den ene af mændene ikke længere på en blå rygsæk, som han havde på ved ankomsten til Brøndby Strand.

De to mænd går hen mod en bil, der ankommer til parkeringspladsen, men går hurtigt væk igen. Imens ankommer den nu dræbte mand sig til Hallingparken 44, hvor han 10 minutter senere forlader opgangen i løb.

50 minutter senere bliver han erklæret død på sygehuset.

Voksede op sammen

Under afhøringen forklarede den 26-årige, at han havde kendt den dræbte siden folkeskolen, idet de begge er opvokset i samme område. Senere var forholdet imidlertid blevet mere anstrengt på grund af en konflikt med vennegruppen til den dræbte.

– Jeg blev løsladt den 13. september, og 14 dage efter møder jeg en gruppe, hvor han er med. Der skylder jeg pludselig en dummebøde, og jeg bliver truet med våben, forklarede manden, der affyrede det dræbende skud den 28. december 2021.

Det var en gammel hashgæld, som havde resulteret i, at den tiltalte ifølge sin forklaring i retten skyldte gruppen 200.000 kroner.

– Jeg solgte hash dengang, og det var de ikke tilfredse med, forklarede den 26-årige, som flyttede fra Brøndby Strand i 2016.

Da han i slutningen af september 2021 blev overfaldet og truet, valgte han ikke at anmelde det til politiet. I stedet anskaffede han sig en pistol i tilfælde af, at han skulle blive opsøgt igen:

– Jeg er på vej hjem om natten og ser fire biler på parkeringspladsen ud for mit hjem. To står maskeret og har handsker på. Der frygter jeg for mit eget og familiens liv.

Derfor tog den tiltalte uanmeldt til Brøndby Strand for at snakke med nogle mennesker og løse problemet med dummebøden. Ifølge den 26-årige mand var hans kammerat, der også er tiltalt i sagen, uvidende om, hvad der skulle ske. De mødtes, fordi de var venner og dagligt hang ud.

– Vi går rundt og spiser mad, som unge mennesker går. Holder varmen i en kælder og ryger smøger, lød det fra den 26-årige mand, da han skulle sætte ord på venskabet med den 21-årige mand, der også er tiltalt i sagen.

Ville løse problem

Ifølge den 26-åriges forklaring var den 21-årige, som også er tiltalt i sagen, uvidende om, at han var bevæbnet. Det var heller ikke forventningen, at pistolen skulle bruges den eftermiddag i Brøndby Strand i slutningen af december 2021.

– Klokken er 13, jeg regner ikke med, at der skal ske noget. Jeg har en Glock på mig for min egen sikkerheds skyld, forklarede han i retten.

Turen gik ifølge ham til Brøndby Strand for at indgå en aftale, fordi han var uenig i dummebødens størrelse. Hvem der fik ideen til at tage af sted, husker den 26-årige mand dog ikke. Formålet var dog at finde en mindelig løsning på uenighederne om de 200.000 kroner.

– I sidste ende har vi kendt hinanden fra barndommen og har alle en relation til hinanden, så problemet måske kan snakkes igennem, lød det, da han blev udspurgt af anklageren.

Han afviste samtidig, at han havde snakket med den 21-årige, der også er tiltalt i sagen, om, at der skulle ske noget alvorligt den dag i december 2021.

– Jeg var der for at løse et problem. Det er meget normalt, at han går med, når nu vi var sammen, og vi hænger ud dagligt, forklarede manden, der affyrede de dræbende skud i Hallingparken.

Hvem han skulle snakke med om dummebøden, ville han dog ikke ud med i retten.

– Det vil jeg ikke kommentere. Jeg nævner ikke navne, svarede han på anklagerens mange spørgsmål, der især handlede om formålet med at tage til Brøndby Strand.

Den 26-årige fastholdt dog, at han ikke tog af sted for at skyde den 22-årige mand, der endte med at miste livet den 28. december 2021.

Tirsdag fortsætter vidneafhøringerne i sagen. Der er afsat i alt fire retsdage til sagen, hvor der forventes at falde dom fredag den 13. januar 2023.