De nominerede: “Det pap kan et eller andet magisk”

Leon Lagunas har hele livet haft en glødende interesse for brætspillets mange glæder. Nu har han skabt den succesfulde lokale brætspilsforening ’Across the Board’ og er en af de nominerede til årets kommunale kulturpris.

Leon Lagunas har transformeret sin egen private passion for brætspil til en velfungerende og voksende brætspilsforening, der holder til i Posthuset i Ballerup. Nu er han nomineret til årets kulturpris.

I løbet af de sidste par år har brætspilsforeningen ’Across the Board’ samlet brætspilsentusiaster fra hele kommunen, men har også favnet mennesker med andre udfordringer og har sat både fællesskab og socialt samvær i højsædet. Foreningen mødes i Posthuset hver uge og har nu i omegnen af 60 medlemmer, der samles om de mere end 260 spil med både hygge og spilleglæde i fokus.

Foreningen er vokset fra stort set ingenting på få år og er bygget op af Leon Lagunas, som hele livet har været fascineret af det helt specielle som brætspil kan.

“Jeg har altid elsket brætspil og og da mine børn blev større genoptog jeg atter interessen. Jeg fandt ud af, at brætspil har nogle helt unikke egenskaber rent socialt. Det der pap kan et eller andet magisk og det fik jeg understreget, da jeg i et stykke tid brugte Ballerup Bibliotek, hvor vi mødtes omkring 10 personer til hyggeligt spil-samvær,” siger Leon Lagunas, mens vi sidder i Posthusets ’spillehjørne’ omgivet af en række kendte og mere ukendte brætspil. For snart skulle der ske noget eksplosivt med den lokale brætspilsinteresse.

Gået ned i tid

“Da coronaen ramte kunne vi jo ikke mødes og spille som vi plejede, men jeg holdt fast i interessen og ønsket om at mødes og dyrke det både spændende og sociale ved brætspil. Så da coronaen ebbede ud og man igen kunne mødes, fandt jeg ud af, at jeg ville løfte brætspilet i Ballerup Kommune og da der var møde om det dengang nye Posthuset og dets fremtid, så meldte jeg mig som frivillig til at stable en brætspilsforening på benene,” fortæller Leon Lagunas, som nu har fået skabt en gedigen succes. Faktisk er han så passioneret, at han er gået ned i tid på sit arbejde for at hellige sig formandsposten i ’Across the Board’.

Nomineringen til årets kulturpris betyder da også meget for ham.

“De betyder da helt vildt meget og det er jo en stor anerkendelse. Jeg lægger meget tid i det og for mig er det vigtigste jo at se, at det nytter noget. Vi ønsker at skabe et rum for alle og alle skal føle sig velkomne her. Mange kommer måske første gang og er usikre og tør næsten ikke komme indenfor. Så er det så fedt at se folk få timer senere udveksle telefonnumre og skabe relationer, som de ellers ikke ville have fået. Det er det hele værd,” siger Leon Lagunas. Han mener også, at nomineringen viser, at man i Ballerup gør meget for foreningslivet.

“Posthuset er meget unikt og jeg synes faktisk, at man i Ballerup Kommune gør meget for at favne forskellige former for kultur og frivillighed. Vi har også et godt samarbejde med Ballerup Bibliotek, hvor jeg jo for bare få år siden sad med nogle få andre og spillede. Det nytter noget og med god hjælp, så kan tingene udvikle sig,” siger Leon, som succesen til trods, ikke har tænkt sig at stoppe her og bare nyde spillet.

Flere frivillige

“Vi har store ambitioner. Vi vil lave flere åbne cafeer, hvor folk kan komme og spille og være sammen, vil vil afholde temadage, der vil blive afholdt DM i spillet ’Partners’ og så måske vigtigst, skal vi have nogle flere frivillige. Med alle de ting vi har skabt, skal vi også have nogle flere frivillige ind i foreningen,” siger Leon Lagunas, som for få år siden mest havde brætspil som sin personlige interesse, men som nu har skabt en forening med 60 medlemmer i alderen 20-60 år, havde1810 besøg i 2022 og som fremover vil have åbent hver onsdag og søndag for alle, der har lyst til både at spille brætspil, men i lige så høj grad har lyst til at mødes og knytte venskaber og relationer på tværs af alder, køn og baggrund.

Leon Lagunas har transformeret sin egen private passion for brætspil til en velfungerende og voksende brætspilsforening, der holder til i Posthuset i Ballerup. Nu er han nomineret til årets kulturpris.