Tørken har ramt landbruget hårdt

Tårnhøje temperaturer og manglende nedbør er ikke faldet i lige god jord landet over.

- Sommeren har sikkert været dejlig for de ferieramte, men har betydet et økonomisk tab for landmændene, lyder udmeldingen fra Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild.

I takt med at tørken ikke slap sit tag hen over sommeren, opjusterede Landbrug & Fødevarers videnscenter, SEGES, deres estimat for heltidslandbrugets tab. Først lød gættet på 4,5 milliarder kroner. Det blev opjusteret til 5,4 milliarder. Og nu - hvor høstens udbytte ikke længere er gætværk, men reelle tal - vurderes tabet at ligge på 6,4 milliarder.

Mandag turnerede Martin Merrild land og rige rundt for at se sommervejrets skader hos en stribe landmænd. Turen gik blandt andet til Hømgaarden på Hømvej 22, hvor ejer Niels Peder Christiansen og driftsleders Anders Larsen fremviste deres marker og berettede om sommerens indhug i høstudbyttet på deres 650 hektarer.

- Sidst i juli stod det klart, at det ville blive et skidt år, siger Niels Peder Christiansen og tilføjer:

- Vi tager et år uden investeringer.

Han kan skrive adskillige afgrøder på tabskontoen blandet andet ærter og efterafgrøden hvidkløver, spår han heller ikke gode chancer. Planteavlsbedriften, der har speciale i græsfrø, hvidkløver og havefrø har således haft en sur sommer. Det gælder både Niels Peder Christiansen, som ejer 450 hektarer, mens Anders Larsen har 200. Men et mindreudbytte på 3.000 kroner hektaren er det økonomiske tab til at tage og føle på.

- Det truer ikke min eksistens som landmand, men havde jeg givet den gas med investeringer og store banklån, så var det en anden sag, siger Anders Larsen med fortrøstning i stemmen og en stærk bevidsthed om, at vejret er et ustadigt vilkår i hans branche.

Netop det vil Landbrug & Fødevarer bringe frem for politikerne på Christiansborg. Derfor har Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien præsenteret en

tørkepakke.

- Hvis en landmand mangler kredit, kan det tvinge ham til salg - eller værre endnu - konkurs. Hvis det sker for flere landmænd, vurderes deres gårde til en lavere pris. Det rammer deres lånemuligheder i banken. Også landmænd med en ok økonomi vil blive svækket, siger Martin Merrild, der mener bankernes opbakning til landmændene er meget vigtig. Det gælder både her og nu, men også på sigt. Erhvervet står over for et tiltrængt generationsskifte, men hvis landmændenes økonomiske grundlag er usikker, bliver det svært at skaffe unge arvtagere.