100.131 kr. blev samlet ind til Danske Hospitalsklovne af kunderne i Lyngby Storcenter

Lyngby Storcenters kunder købte andet en julegaver. Salget af nissehuser og julekort var med til at give en flot donation til Danske Hospitalsklovne

GOD sag Det er 15 år siden, at Lyngby Storcenter engagerede sig i en indsamling til fordel for hospitalsklovnen Ludo. Og forbindelse med årets julehandel blev der igen samlet ind til fordel for Danske Hospitalsklovne blandt andet gennem salget af årets nissehue.

Og interessen for at støtte den gode sag har været ganske overvældende. Mere end 100.000 kroner blev der samlet ind. Penge som Lyngby Storcenters direktør Torben Schwabe i sidste uge officielt kunne overrække til foreningens direktør Kenneth Øhrberg.

Intentionen med Danske Hospitalsklovne er at skabe en tryg og positiv oplevelse for barnet på hospitalet.

Når hospitalsklovnen træder ind på hospitalsstuen, træder sygdommen nemlig i baggrunden og det indlagte barn får en farverig og fortrolig ven i hospitalsklovnen, som kan åbne op for barnets lyst til leg, men også for en snak om tanker og bekymringer. En tryg hånd at holde i, når livet gør ondt.

"Hospitalsklovnene kan ikke gøre børn raske, men de kan skabe glæde og humør," siger Kenneth Øhrberg.

Uddannelse

Hospitalsklovnen møder barnet, når det er allermest sårbart. Det kræver en helt særlig faglighed -og et tæt samarbejde med personalet på hospitalerne. Hos Danske Hospitalsklovne gennemgår alle hospitalsklovne en internationalt anerkendt uddannelse på halvandet år og efteruddannes løbende. Hospitalsklovnene er lønnede og professionelle, og deres arbejde er kun muligt i kraft af donationer fra private, fonde og sponsorer og heldigvis oplever foreningen, at mange gerne vil støtte deres arbejde.

For det er almindeligt anerkendt at hospitalsklovnene kan noget andre ikke kan. Derfor er der en stor efterspørgsmål på dem.

Danske Hospitalsklovne har netop optaget ni nye klovne på deres uddannelse. Og faktisk havde de over 100 ansøgere til uddannelsesforløbet. Men det kræver mennesker af en særlig støbning at være hospitalsklovn, så der stilles store krav til kandidaterne, der blandt andet bliver uddannet via en form for mesterlære.

Blandt ansøgerne er pædagoger, lærere sygeplejersker, artister og gøglere.

"Det vigtigste er, at det er mennesker der besidder masser af empati og som er så robuste og har så meget livserfaring, at de er i stand til at træde ind til en kriseramt familie," siger Kenneth Øhrberg.

Som noget nyt er hospitalsklovnene også begyndt at komme i børnepsykiatrien og på det nye børnehospice Sct. Lucas i Hellerup.