Nyt bofællesskab klar til at gå i luften – eller i jorden

Om et år får Troldebakkerne et splinternyt bæredygtigt bofællesskab med 48 lejeboliger og et fælleshus.

Men allerede i januar kan nogle af de kommende beboere gå i gang med at forberede forårets dyrkning af økologiske grøntsager og holde fællesspisning. Naboen Selma Bergenholz på Højbogård forpagter nemlig en god hektar jord til bofællesskabet, så interesserede allerede nu kan begynde at så grøntsager mv., mens boligerne bliver bygget. Beboerne får også adgang til et midlertidigt fælleshus på Højbogård.

Det fortæller direktør Morten Pedersen fra selskabet Bærebo, som står bag projektet i Troldebakkerne:

- Vi har en pionergruppe med både lokale og tilflyttere fra København. Det er nogle af de første interesserede, som ønsker at få indflydelse på byggeriet og spillereglerne omkring bofællesskabet. De har været med til at beslutte nogle ting omkring materialevalget, eksempelvis skifer eller træbeklædning, tagtype og så videre. I praksis valgte de stort set vores bud på et bæredygtigt projekt, hvilket vi naturligvis er stolte over, siger Morten Pedersen.

Der er endnu ikke underskrevet lejeaftaler med kommende beboere. Der skal blandt andet træffes en række valg af køkkener mv., før lejekontrakterne ligger klar. Men der er stor interesse for projektet, og direktøren forventer, at pionergruppen tegner sig for en fjerdedel af boligerne, mens andre interesserede sætter sig på endnu en fjerdedel.

- Så der er altså stadig en række ledige boliger. Men engagementet er så stærkt, at det giver os en god fornemmelse, siger Morten Pedersen.

Byggeriet går formentlig i gang i februar, og så er der forventet indflytning i december næste år.

Beboerne har stor indflydelse

De 48 lejeboliger bliver mellem 29 og 116 kvadratmeter store med en månedlig husleje mellem 4.888 og 13.988 kroner. Dette inkluderer andelen af fælleshuset, der kommer til at rumme plads til ikke alene storkøkkenet og fællesspisning, som er et helt centralt element i bofællesskabet, men også fællesfaciliteter som fx et værksted og gæsteværelser.

- Der er stor interesse fra seniorer og folk, som er enlige – både med og uden børn. Men vi vil også gerne have flere børnefamilier ind – måske nogle fra storbyen, som gerne vil ud at have lidt jord under neglene. Og måske de kommende beboere med småfolk ønsker, at der i fælleshuset skabes plads til fx et krea-rum til børnene. Så er det selvfølgelig den vej, vi har mulighed for at gå. Beboerne får indflydelse på, hvilke aktiviteter fælleshuset skal kunne rumme, siger Morten Pedersen.

Han forklarer, at det er helt bevidst, at Bærebo satser på flere aldersgrupper:

- Vi er sat i verden for at hjælpe bofællesskaber på vej. Vi lægger os mellem selvgroede grupper, som klarer alt selv, og så i den anden ende professionelle developere, der bygger nøglefærdige bygninger – og efterfølgende håber, at der kommer et bofællesskab ud af det. Vi har ressourcer til at købe noget jord, og så inddrager vi folk, så de kan få en stor indflydelse på fællesskabet og boligerne, siger Morten Pedersen.

I det første bofællesskab bliver der 3.000 kvadratmeter bolig i alt. Dertil kommer fælleshuset på 300 kvadratmeter.

- Vi er kommet med et oplæg, og så er det de kommende beboere, som sætter gedigne fingeraftryk på, hvordan det skal indrettes, siger Morten Pedersen.

På søndag mellem klokken 14 og 16 kommer pionergruppen på besøg hos Højbogård. Der deltager også en lokal økolandmand, så der ud over julehygge med æbleskiver og gløgg kan blive dialog om den praktiske opstart af økologisk grøntsagsdyrkning.

Nye interesserede er også velkomne til at kigge forbi og hilse på repræsentanter fra Bærebo og de kommende beboere.

På grund af corona-situationen er det dog nødvendigt at tilmelde sig via Bærebos hjemmeside www.bærebo.dk.