Skal frivillige erstatte plejepersonale?

Foto: Lars Skov
07062013 Aller¿d, Plejecenter Skovvang
  Foto Lars Skov
07062013 Aller¿d, Plejecenter Skovvang Foto Lars Skov Fotograf Lars Skov

Byrådet godkendte torsdag effektiviseringer, der tilsammen giver en gevinst på 6,2 millioner kroner i 2017 og efterfølgende 890.000 kroner årligt.

– Jeg synes, vi skal glæde os over, at byrådets effektiviseringsstrategi fra maj 2016 i alt har givet gevinster på 24 millioner kroner årligt i vores effektiviseringskatalog. Alene i 2017 er der nu effektiviseret for 9,7 millioner kroner. Og det er vel at mærke, uden det er gået ud over serviceniveauet for kommunens borgere. Effektiviseringerne er skabt ved at omlægge arbejdsgange, opnå bedre priser på indkøb, tidlig indsats og en lang række andre udviklingstiltag, sagde borgmester Jørgen Johansen (K).

Udover at vedtage de effektiviseringer, der er gennemført i 2017, talte byrådsmedlemmerne også om det katalog, der ligger af muligheder for kommende besparelser. I det er der flere forslag, som Enhedslisten ikke kommer til at stemme for, fordi partiet ikke mener, de ligger indenfor effektiviseringsbegrebet, fortalte Rasmus Keis Neerbek. Han var dog særligt optaget ét bestemt punkt, der lyder sådan her:

»Forslag om at plejecentrenes ledelse udarbejder en beskrivelse af, hvordan de vil involvere flere frivillige og netværk i dagligdagen på centrene. Dette forventes af medføre, at plejecentrene bliver mere bevidste om at inddrage frivillige. Hermed kan de personalemæssige udgifter reduceres.«

– Jeg har ingen problemer med frivillige, men problemstillingen er, at der står »hermed kan de personalemæssige udgifter reduceres«. Hvis man bevidst vil inddrage frivillige med henblik på at reducere personaleudgifter, så er det absolut ikke noget, vi skal kaste os ud i. Og jeg synes allerede nu, at vi skal pille det ud af kataloget og sige til forvaltningen, at det behøver de ikke at arbejde videre med. Det giver uro, når det står beskrevet sådan her. Folk bliver bekymrede for deres job, og det er unødvendig uro, sagde Rasmus Keis Neerbek.

Det blev der dog ikke noget af.

– Det, vi taler om, er, at vi undersøger det. Det synes jeg faktisk alle burde være interesseret i for at få en kvalificeret debat for eller imod, sagde Jørgen Johansen.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis lørdag.