Runde to for Matas-lager i Vassingerød

Matas’ nye centrallager i Vassingerød var for dyrt at lave sidste vinter, men nu prøver virksomheden igen.

Matas' lager skal ligge her på marken på Tofteengen 6 i Vassingerød. Foto: Martin Stokkebro Moestrup

Den landsdækkende butikskæde Matas har hovedsæde og centrallager på Rørmosevej i Lillerød, men sidstnævnte skal flyttes ud til en grund i Vassingerød, som man overtog for over to år siden.

Matas havde sådan set håbet, at arbejdet var gået i gang for længst, da virksomheden allerede i vinteren 2021 sendte opførslen af lageret i udbud, men:

– Det var historisk dårlig timing, hvor de byggepriser, vi fik tilbage, var så høje, at vi valgte at sige, at det venter vi lige lidt med. Så vi lagde projektet i skuffen. Nu har vi taget det op igen, siger Brian Gøbel Poulsen, logistikdirektør i Matas.

Nyt udbud

Det betyder, at projektet nu igen er sendt i udbud, og at Matas går og venter på at få tilbud ind og se, om priserne er, med Brian Gøbel Poulsens ord, “mere fornuftige” end sidste vinter.

Da Matas købte grunden krævede det en lokalplansændring for blandt andet at få lov til at bygge de 15 meter i højden, som der kræves for at kunne anvende den lagerteknologi, virksomheden ønsker. Den nye lokalplan er lavet, så der er ingen ydre forhindringer for at gå i gang med lagerbyggeriet.

Matas er dog ikke i desperat lagermangel lige p.t. Der er mere tale om rettidig omhu, fortæller Brian Gøbel Poulsen.

– Lageret er et udtryk for, at vi vækster på e-handel, og at vi på et tidspunkt løber tør for plads, hvis vi vækster, som vi forventer, men vi har stadig plads og tid til at vente, siger han.

Robotterne kommer

Der er dog også et andet element i lagerplanerne i form af den førnævnte lagerteknologi, der vil betyde en øget automatisering af lageropgaverne med robotter, der løser nogle af opgaverne.

Vil det betyde fyringer?

– Det er lidt tidligt at sige, men hvis man kommer til at mærke det, er det på færre vikarer. Vi har mange vikarer i vores peaksituationer. Under Black Friday og julehandlen havde vi nærmest støvsuget Nordsjælland for unge mennesker for at få hænder nok. Men vi vil stadig være en stor arbejdsplads, og spørgsmålet er jo også, om væksten vil komme til at udligne de færre hænder, et automatiseret centrallager vil fordre, siger Brian Gøbel Poulsen.