Guiden undersøgte brændegriseri

Foto: Lars Skov

Af Simon Rune Knudsen

Allerød: Der blev fyret op i mange omgange, da Den Grønne Guides projekt Grøn Livsstil gik ind i næste fase med et fredagsprojekt, der skulle demonstrere, hvor meget brænde egentlig forurener.

– Først tænder vi op på en ideel måde, så prøver vi med træbriketter og til sidst tænder vi op, som man gjorde i gamle dage, så det rigtig ryger og soder, siger Kaare Press-Kristensen, der er ekstern konsulent fra DTU Miljø og med i dagens anledning for at varetage målingerne.

Optændingen foregår i Steen Albrechtsens stue på Sortemosen i Allerød. Han har inviteret Jette Kragh, der er projektleder på Grøn Livsstil og Kaare Press-Kristensen ind i sin stue.

– Jette og jeg snakkede om det med at tænde rigtigt op i en brændeovn, og hun nævnte, at hun gerne ville lave et arrangement som det her. Og det tænkte jeg, at jeg godt kunne ligge hus til, for jeg fyrer tit op, og det lød jo interessant, siger Steen Albrechtsen.

Projektet Grøn Livsstil er kommet i stand, efter Den Grønne Guide fik støtte fra Miljøministeriets ildsjælepulje. Siden da har Jette Kragh arrangeret en række miljøoplysende projekter.

– Fokus har været på at gøre grundejerforeninger i Allerød grønnere. Derfor holder vi det her brændeovnsarrangement for at skabe debat og opmærksomhed omkring fyring, og så håber jeg, at nogle foreninger vil have os og en skorstensfejer på besøg i fremtiden, siger Jette Kragh.

Dagens første fyring blev udført efter alle kunstens regler. Tørt, hårdt træ blev stablet op med luft imellem de små pinde i en ny brændeovn, hvorefter stablen blev antændt for oven for at skabe den mest miljøvenlige forbrænding.

– Der er stor forskel på rigtig versus forkert forbrænding. For det kan godt være, at det giver en masse varme at smide en kævle på brændeovnen og lukke for lufttilførslen, inden man går i seng, men det udleder også rigtig meget kulilte, som er skadeligt for både miljø og mennesker, siger Kaare Press-Kristensen.

Han kravlede rundt på taget af det lille hjem på Sortemosen med et apparat, der kunne måle partikelforureningen i en kubikcentimeter »luft«. Apparatet blev ført ind i skorstensrøgen, hvor det gav udslag fra 0 til 500.000 partiker. Den lille maskiner målte straks 500.000 partikler – på trods af den rene forbrænding.