Nyt sted for unge hitter: Kig ind i pavillonen og få gode råd om job og uddannelse

Tre vejledere sidder klar i uformelle rammer i en pavillon i Hedemarken

Unge Hvilken uddannelse skal jeg vælge? Hvad er mulighederne for et fritidsjob? Jeg har nogle problemer, som gør det svært for mig at passe jobbet – hvad gør jeg?

Spørgsmål som disse optager mange unge, og hvor går man så lige hen, når "skoen trykker"?

Siden oktober har der været en mulighed i Hedemarken. Midt i de unges hverdag, nærmere bestemt i den pavillon som Albertslund Boligsociale Center (ABC) i samarbejde med UU-Vestegnen har stillet op på Nyvej 23.

Her sidder tre vejledere klar – Lone Kaas, Gitte Shutzman og Lam Truong – til at tage imod de unge. I et hyggeligt indrettet lokale, med borde, sofa, lænestol – og med god tid til at lytte og snakke, tager de hver torsdag imod mellem klokken 14.30 og 16.30.

Dét koncept har hittet hos de unge.

"Der kommer mange hver gang, som regel op til 14-15 stykker", siger Lone Kaas.

"Det er nok fordi at unge ved, at de altid kan komme her og få en snak med en af os. De kan bare kigge ind", siger Gitte Shutzman.

Lam Truong forklarer, at man ikke behøver bestille tid til en samtale i forvejen, og der er en fortrolighed og et tillidsforhold, der går at de unge kan snakke om alt.

Rollerne er fordelt, så Gitte Shutzman fra UU-Vestegnen tager sig af uddannelses-vejledningen, mens Lam Truong som opsøgende, boligsocial medarbejder for ABC har et tæt og indgående kendskab til de enkelte unge, og kan rådgive om jobmuligheder.

Lone Kaas er koordinator for de unge og har også med beskæftigelse for de voksne at gøre. Aldersgruppen som stedet henvender sig til, er 13-25 år, men det ses der ikke så "firkantet" på:

"Kommer der nogen der er ældre end det, snakker vi også med dem", siger Lone Kaas.

Så de unge kan for eksempel få hjælp til en ansøgning, få gode tips til uddannelses-muligheder – eller bare tage en stille og rolig snak om deres situation lige nu.

De tre i pavillonen har kontakter til virksomheder og uddannelses-institutioner og samarbejde omkring lærepladser.

Det hele er meget uformelt, hvad den hyggeligt indrettede pavillon også indbyder til:

"Jeg tror at det åbne kontorlandskab gør, at de unge føler de kan tale mere frit", siger Gitte Shutzman.

"Vi er opsøgende, vi er der hvor de unge er i deres hverdag", siger Lam Truong, og tilføjer:

"De unge ved, at vi er et godt team."

For de tre er det vigtigt at få budskabet ud, at tilbuddet retter sig til alle. Som nævnt er der mange der benytter det, men der må gerne komme endnu flere:

"Det er vigtigt at sige, at det er for alle i Albertslund, og ikke kun her i Hedemarken", siger Lone Kaas.

Som det seneste tiltag i pavillonen vil man med en "uddannelsesvæg" informere om erhvervsuddannelserne på en ny og utraditionel måde. Udvalgte, lokale unge, der er færdiguddannede indenfor VVS, anlægsgartner, murer eller et helt andet fag, vil pryde området på flot opsatte billeder, og på den måde tjene som "rollemodeller" for andre unge.