Nu kommer hjemmeplejen rundt med elbiler

12 nye elbiler og elcykler er taget i brug

Foto: Finn Due Larsen

Hov, der er ingen kobling.

Fik jeg nu ladet bilen op?

Huskede jeg at trække stikket ud?

Jo, der er meget at tænke på, når man pludselig skal køre rundt i en elbil. Og det skal hjemmeplejen i Albertslund Kommune fremover, eller, for nogens vedkommende, en elcykel.

12 styk hvide Renault'er står linet op på Værkstedsgården, ved hjemmeplejens hovedkvarter, sammen med el-standere, der skal sørge for opladning af de strømdrevne biler.

Tirsdag fik medarbejderne et kursus, hvor de lige skulle læres op i hvordan man kører sådan en tingest.

Humøret var højt i det strålende solskin, mens ansatte på skift lige skulle prøve sig selv af med, at der er automatgear:

"Det er ligesom at køre radiobil", blev det bemærket.

"Dog er der bremse i den her!", kom det hurtigt.

Og ja, så skal bilen selvfølgelig være ladet ordentligt op med strøm – og så forventes den at kunne køre 100-150 kilometer. Og hvordan lader man så op?

Ledningen blev monteret og taget af igen – og ja, det sidste er nok det vigtigste.

"Glemmer man at tage den af, kan laderen blive ødelagt", formanede Renault-medarbejderen.

Bilerne har kostet 150.000 kroner stykket, og såvidt vides er Albertslund den første kommune i landet, hvor hjemmeplejen kører 100 procent på strøm.

"De gamle biler stod alligevel foran en udskiftnining", fortæller Anders Bych, chefkonsulent i Sundhed, Pleje & Omsorg i Albertslund Kommune, og tilføjer, at udskiftningen naturligvis også har et miljømæssigt sigte:

"Hjemmeplejens indkøb af elbiler understøtter klimaplanen hvor Albertslund Kommune ønsker at reducerer CO2-udledningen med 25 procent, samt Region Hovedstadens og Kommunekontaktrådet Hovedstadens klimastrategi. Et af klimastrategiens succeskriterier er, at 25 procent af den offentlige bilpark i 2015 er elbiler eller andre biltyper drevet af grøn energi. "