Ikke nemt at finde plads, men de nye træer skaber glæde

En politisk beslutning om at plante 60 – 70.000 nye træer på kommunale arealer er ved at blive ført ud i livet

Ikke nemt at finde plads, men de nye træer skaber glæde

Alfred og Niels-Henning fra Naturplant i gang med egetræerne ved Brillesøen. Privatfoto

På en varm sommeraften i juni besluttede politikerne i kommunalbestyrelsen, at der skal findes plads til 60-70.000 træer på de kommunale arealer i byen.

Siden da har Verdensmål Centeret sammen med forvaltningen været rundt i byen for at undersøge hvilke træer og buske, der kan plantes hvor. I december gik plantemaskinen i gang med plantningen.

Men hvorfor er det egentlig, vi skal plante træer og buske i Albertslund. Vi har jo Vestskoven, er det ikke nok?

Tage medansvar

"Vi skal plante træer, dels fordi vi skal tage medansvar for klimakrisen og dels for at skabe mere natur, her hvor vi selv bor. Vi kan ikke bare tørre det hele af på alle andre", forklarer Pernille Vesterløkke fra Verdensmål Centeret.

"Vi er alle en del af problemet, særligt os danskere, med vores store CO2-aftryk og lille biodiversitet. Så også her i Albertslund skal vi være en del af løsningen. Når vi planter træer, lagrer vi CO2, eller rettere kulstof, i træernes stammer og rodnet. Og det kulstof gør en forskel på klimaet. Samtidig skaber vi nye levesteder for alt liv nederst i fødekæderne, da vi stort set kun planter hjemmehørende arter af træer og buske. Det øger biodiversiteten og giver en mere robust natur”.

Plads til 15.000 nye træer

I første omgang har Verdensmål Centeret sammen med kommunen fundet plads til 15.000 nye træer og buske, som er blevet plantet 17 forskellige steder i byen.

Der er bl.a. plantet en sanse-have ved demensplejehjemmet i Humlehusene, en Miyawaki-skov i Biotopia i Birkelundparken og 970 små og store træer rundt omkring på golfbanen.

Hvad der er plantet hvor, kan ses på hjemmesiden www.merenatur.nu under menuen "500.000 træer".

"Det er ikke nemt at finde plads til træer i en by som Albertslund, hvor kommunen har planlagt, hvad hver kvadratmeter skal bruges til, og borgerne elsker byen, som den er, med græsplæner til hundeluftning og boldspil. Men vi er overrasket over, hvor positivt naboerne alligevel har taget imod planerne for flere træer i byen. Selv det lidt eksperimenterende projekt med Miyawaki-skove har folk været åbne overfor. En Miyawaki-skov er en skov, eller bare et lille område, hvor man planter tre træer pr. kvadratmeter. Undersøgelser viser, at disse miniskove gror hurtigere og hjælper biodiversiteten lang bedre end konventionelt plantede skove," forklarer Pernille fra Verdensmål Centeret.