Engelskhold blev starten på nye venskaber

Albertslundere gik til engelsk, fordi de gerne ville besøge Albertslunds skotske venskabsby East Renfrewshire. De kom hjem forleden og mødtes sidste uge for at se billeder og udveksle gode minder.

Det hele begyndte med en annonce på Kommunesiderne i Albertslund Posten. Gå til engelsk i vintersæsonen og tag med på en tur til Albertslunds venskabsby i Skotland, East Renfrewshire.

I sidste uge mødtes de fleste af de 19 kursister, som var med på turen hjemme hos deres engelsklærer. De skulle se billeder og videoer, og ikke mindst udveksle minder.

Engelskholdet har nemlig udviklet sig til mere end ren undervisning. Gode venskaber er knyttet. Lokalt og på tværs af landegrænser.

"I virkeligheden startede det nogle år tidligere", fortæller engelskholdets lærer på AOF, Grethe Lintner. "Jeg havde i forbindelse med engelskundervisningen arrangeret ture bl.a. til London og en enkelt til Skotland. Albertslund Kommune havde en tur til venskabsbyen Whitstable sidste år, og da det var en succes, kom der en ny henvendelse til AOF. Man ville gerne have AOF til at stå for et engelskhold som sluttede med en tur til East Renfrewshire i Skotland."

AOF tænkte naturligt nok på, at Grethe Lintner måtte være oplagt som lærer og guide på turen. Der blev arrangeret møder med kommunen, og snart blev holdene en realitet. I slutningen af marts var undervisningen så langt, at det var tid til at drage til Skotland for at afprøve de færdigheder, kursisterne havde fået. 19 tog af sted – deriblandt en repræsentant fra Kulturforvaltningen i Albertslund , Kristina Vang Jensen.

East Renfrewshire er en forstad til Glasgow, og den ligger lige som Albertslund, en halv times kørsel fra storbyen.

Turen gik med fly til Edinburgh. Her blev engelskholdene afhentet af folk fra venskabsforeningen i East Renfrewshire, og efter en forrygende velkomst på museet i Edinburgh med middag blev deltagerne kørt ud til deres værtsfamilier.

"Foreningen havde sørget for at finde private familier, som vi boede hos. Nogle var lidt nervøse for, om de nu skulle indkvarteres alene sammen med skotter – hvordan skulle de klare sig på engelsk? Men ingen blev ladt i stikken, og alles ønsker opfyldt – vi var mindst to danskere hvert sted", fortæller Grethe Lintner.

De følgende to dage var der busture rundt i området. En af aftenerne var der gallamiddag sammen med byens borgmester, Betty Cunningham. "Hun bad os i øvrigt overbringe en hilsen til Albertslunds borgmester Finn Aaberg!" siger Grethe Lintner.

Det skotske højland

En af de meget spændende udflugter gik til begyndelsen af det skotske højland ved Loch Lomond.

Men ellers blev der også tid til at shoppe og til at tage lidt ud på egen hånd og naturligvis: Tid ti at være sammen med de meget venlige værtsfamilier. "Alle klarede sig godt med de engelskkundskaber, de havde erhvervet på kurset. De mest stille begyndte at tale allerede i løbet af den første dag," siger Grethe Lintner. Der blev knyttet gode kontakter til vennerne fra East Renfrewshire, og det forlyder at turen var så stor en succes, at man i East Renfrewshire vil prøve at samle folk nok til et danskhold og tage på en tilsvarende tur til Albertslund.

"Internt på holdet fik vi også etableret gode venskaber. Forleden var vi samlet 17 ud af de 19 her hos os til et lille afterparty. Vi så billeder og snakkede om de gode oplevelser fra turen. Alle udtrykte håb om, at vi kan mødes igen. Faktisk var der nogle, der allerede tog intiativet til det ved at foreslå, at vi til sommer arrangerer en fælles skovtur til Bakken," siger Jens Camradt, der er Grethe Lintners mand og en af kursisterne på engelskholdet!

Grethe Lintner ved endnu ikke, om der stables et nyt hold på benene til vinter. Men hun siger: "Men både Kristina fra Kulturforvaltningen og AOF er i hvert fald meget velvillige. Så mon ikke, der kan stables et par hold på benene, og så kunne vi jo arrangere en tur til Whitstable, Albertslunds engelske venskabsby".

brie