
– Jeg reagerer sjældent på den slags, men det her er vigtigt. Talen er vores vigtigste våben. Og jeg synes, det er synd for børnene.
Allerede inden Deres udsendte har lagt frakken, vælter ordene ud af 50-årige Carsten Greisler. Han har kontaktet avisen, fordi Talecentret i Nykøbing Falster må lukke med årets udgang. Én for én har kommunerne valgt at lave deres egne tilbud og har opsagt samarbejdet. Vordingborg Kommune trak sig fra samarbejdet for tre år siden og det forstår Carsten Greisler ikke.
Født med stammen
Han er født med en stærk stammen og har tre gange i årenes løb gået til taletræning på centret. Fra seksårs alderen og to år frem gik turen fem gange om ugen til Nykøbing Falser. Det tog dog mange år, før træningstimerne bar frugt. Som 18-årig var Carsten Greisler en fåmælt malersvend.
– På arbejde sagde jeg kun »godmorgen«, »velbekomme« og »farvel«. Og så »god weekend« om fredagen. Når telefonen ringede, var jeg bare væk, husker han.
På talecentret i Nykøbing Falster fik han en masse redskaber, der senere har hjulpet ham. Ikke alene med selve udtalen, men også vejtrækningsøvelser og med at overvinde psykologiske barrierer med eksempelvis at tage en telefon.
Læs mer i Sjællandske fredag