Starter med lavere effekt

Starter med lavere effekt

Det er slet ikke sikkert, at Vordingborg Biofuel kommer op på det strømforbrug, som der er angivet i energiplanen. Illustration: Vordingborg Biofuel

En 16-dobling af det samlede el-forbrug i kommunen. Det lyder ekstremt, men det er langt fra sikkert, at man når helt der op.

Peter Stabell, projektdirektør i Vordingborg Biofuel, sår nu tvivl om, hvor stort energibehovet reelt ender med at blive.

I Vordingborg Biofuel har man ikke færdigdesignet sit anlæg endnu, men man forventer, at anlægget vil bruge væsentligt mindre strøm end beskrevet i kommunens energiplan. Ifølge Strategisk Energiplan 2023 vil Vordingborg Biofuels anlæg forbruge 1.720.000 MWh.

– Vores anlæg vil forventeligt blive bygget i etaper, og vi forventer, at det fra starten vil bruge cirka 175.000 MWh, forklarer Peter Stabell.

Visionen for Vordingborg Biofuels anlæg er, at det skal producere forskellige former for biobrændstof, herunder biometanol til skibstransport. Men det er endnu uvist, hvor meget strøm anlægget kommer til at bruge på sigt. Vordingborg Biofuel planlægger, ligesom Arcadia eFuels, at indgå PPA-kontrakter for at sikre den grønne strøm.

Biometanol fremstilles af halm, der gennem en gæringsproces omdannes til biogas. Derefter omdannes biogassen til flydende biometanol gennem en elektricificeret process. Biometanol anvendes som tilsætningsstof til brændstof til skibe, lastbiler og fly.