Se billederne: Hallerne sættes i stand fra top til tå

Restaurering: Lag på lag af støberihallerne skrælles væk, så man kan komme ned til de oprindelige bygninger.

Se billederne: Hallerne sættes i stand fra top til tå

Håndværkerne er for alvor rykket ind i Støberihallerne midt i Præstø, hvor den gamle industribygning skal forvandles til nyt bibliotek og kulturhus. Foto: Lars Christensen

Præstø: Efter mange måneders planlægning er der nu for alvor travlhed på byggepladsen på Adelgade i Præstø, hvor de gamle støberihaller restaureres fra top til tå.

I begyndelsen af året blev tagfladen over den åbne port ud mod gaden fjernet for at skabe plads til, at store entreprenørmaskiner kan komme ind og ud af baggården og ind til støberihallerne, som har været en del af Præstøs historie siden midten af 1800-tallet og i en periode været byens største arbejdsplads.

De seneste par måneder har håndværkerne haft travlt med at fjerne uoriginalt byggemateriale og nyere inventar, så bygningerne kan komme tilbage til deres oprindelige udseende med få undtagelser.

Små rester af bygningernes historie får lov til at stå tilbage. Blandt andet den gamle reol til reservedele og den lille lem med kig ind på værkstedet. Foto: Realdania By og Byg

Den toetagers værkførerbolig blev indrettet som kontor og butik omkring 1960. Det var i den periode, hvor hele ejendommen fungerede som autoværksted og bilhandel. Nu er de fleste spor af autoværkstedets kontorlokaler og butik væk. De skillevægge, som var blevet sat op, er fjernet, og det samme er laminatgulvene, så rummene nu står i deres oprindelige, rå udgave med hvælvede lofter. Den gamle reol til reservedele og den lille lem med kig ind på værkstedet er dog bevaret som et levn af fortællingen om bygningens tidligere funktion.

Shedtaget – det karakteristisk savtakkede tag, var meget benyttet på den tids industribygninger. Derfor er det også meget vigtigt for Realdania By og Byg at finde en måde at bevare det på. Foto: Realdania By og Byg

På førstesalen er der også fjernet skillevægge, så rummene nu står rå, men de få spor, som var tilbage af selve værkførerboligen, er bevaret, blandt andet det gamle køkken og stuens brændeovn.

Taget tager tid

Selve støberihallerne består af fire haller samt sporene efter en femte nedstyrtet hal. Og her har restaureringsteamets hovedfokus været taget.

– Bygningerne er udført med shedtag – et karakteristisk savtakket tag, som var meget benyttet på den tids industribygninger, og som vi selvfølgelig skal bevare, fortæller Realdania By & Bygs arkitekt Anders Brüel, som står i spidsen for den omfattende restaurering og transformation.

– Plade for plade har håndværkerne løsnet de asbestholdige bølgeeternitplader, der skal håndteres som særligt affald, og pladerne er nu kørt til deponi, forklarer han.

Nu står tagkonstruktionen blotlagt og afventer inspektion. Det er nemlig endnu ikke besluttet, hvordan restaureringen af tagkonstruktionen skal gribes an.

– Det er afgørende, at der både tænkes på fremtidens brugere, der skal have et sundt og varmt indeklima, og på selve konstruktionen, der skal bevares som en vigtig del af selve fortællingen om tidens industribygninger og den typologi, som Støberihallerne repræsenterer. Her skal nytænkes og fintænkes, før der handles – og vi går forsigtigt frem og tager én tagplade ad gangen, påpeger Anders Brüel.

Shedtaget – det karakteristisk savtakkede tag, var meget benyttet på den tids industribygninger. Derfor er det også meget vigtigt for Realdania By og Byg at finde en måde at bevare det på. Foto: Realdania By og Byg

Når konstruktionen er sikret, skal der monteres vinduer i taget. Vinduerne var fjernet, da Realdania By & Byg købte bygningerne, men ideen med det savtakkede shedtag er netop, at der i den ene side af hver ’savtak’ er vinduer, så lyset kan strømme ned i de ofte dybe, brede og mørke produktionshaller.

Et nyt midtpunkt

Når restaureringen er afsluttet, skal Vordingborg Kommune leje bygningerne, som kommer til at rumme byens bibliotek, borgerservice og lokalarkiv. Samtidig skal stedet fungere som et nyt midtpunkt for kultur- og foreningsliv med plads til fællesskaber, aktiviteter og mødefaciliteter.

Realdania fortæller løbende om arbejdet med restaurering. Allerede nu er det muligt at tilmelde sig en omvisning bag byggepladshegnet, når projektleder Anders Brüel 7. juni viser rundt og fortæller om den igangværende restaurering. Der vil både være en fysisk og en digital rundvisning.

Magasinbygningen var ekstremt medtaget og totalt indhyllet i en klatreplante, da Realdania By & Byg købte bygningerne. Det var svært at vurdere, om det var klatreplanterne, som havde ødelagt gavlen, eller om planterne faktisk havde holdt sammen på de skrøbelige mure. Nu er planterne fjernet og murene skal sættes i stand.
Foto: Realdania By og Byg
Foto: Realdania By og Byg