Prins Jørgens Garde har fået publikumsprisen

Populært valg: Det blev den folkekære garde, der løb med publikumsprisen fredag aften. Også publikumsprisen for 2020 og kulturprisen for 2020 0g 2021 blev uddelt.

Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Det blev populære Prins Jørgens Garde, der vandt publikumsprisen 2021.

Selvom der var seks stærke kandidater til publikumsprisen 2021, var det svært at komme uden om Prins Jørgens Garde, der netop i 2021 havde 75 års jubilæum.

Som formand for Kultur-og Fritidsudvalget Brit Skovgaard (S) udtrykte det, da hun afslørede vinderen:

– Jeg kan godt forstå, at der er rigtig mange, der har stemt på jer. Prins Jørgens Garde er noget helt særligt.

– I betyder meget for mange mennesker – og det så vi jo netop til Gardens jubilæum, hvor rigtig mange var mødt op for at fejre jer. Og festligt det var det – hvilket blev understreget af det store jubilæumsfyrværkeri ved DGI-huset ved midnat, hvor 400 nuværende og tidligere garder forinden mødtes.

– Når jeg står her og siger tillykke til Prins Jørgens Garde – får jeg samtidig lyst til at sige tillykke til os alle sammen – for det er os, der får lov til at opleve jeres musik, men også den gode stemning, der altid følger med, når Prins Jørgens Garde kommer ud og spiller.

– I Prins Jørgens Garde lærer man at dygtiggøre sig – og så lærer man også noget – der måske er endnu vigtigere – man lærer om sammenhold. Man kan ikke skabe en god garde alene. Det kræver samarbejde og sammenhold. Det er inspirerende for os alle sammen.

Glas og film og fotos

Det var ikke kun publikumsprisen, der blev uddelt fredag aften på Stars, men også kulturprisen. Oven i købet for både 2020 og 2021, selvfølgelig pga. Covid-19.

Per Hebsgaard fik kulturprisen 2020, og den blev overrakt af hans gamle ven Bjørn Nørgaard.

Som det allerede er bekendt for de fleste, tilfaldt kulturprisen 2021 glaskunstneren Per Hebsgaard, hvis enestående arbejde med glaskunst har internationalt niveau. Multikunstneren Bjørn Nørgaard, som har et værksted på Møn og har kendt Per Hebsgaard i mange år, overrakte prisen

I 2020 fik producergruppen Møn Sessions tildelt årets kulturpris for deres særlige og kompromisløse arbejde med at producere koncertfilm – spillet og filmet i den mønske natur. Allan Andersen fra Møns Bank – som er hovedsponsor på priserne – overrakte prisen.

Den dygtige og kreative fotograf Per Rasmussen fik en fornem særpris for sine fotos af naturen i kommunen.

Men herudover blev fotograf Per Rasmussen hædret med en særpris for sin storslåede fotokunst, som har et skarpt fokus på naturoplevelser på tværs af hele kommunen. Et særligt stykke smuk musik blev afspillet sammen med visning af nogle af Per Rasmussens pletskud.

Tirsdagsmarkederne

Tilbage er der en pris, som skulle have været uddelt sidste år. Det er publikumsprisen 2020.

Det blev tirsdagsmarkederne i Stege, som Møn handelsstandsforening står bag, og de blev naturligvis også bliver hyldet på scenen fredag aften.

Epicentre på tværs

Konferencier denne aften var skuespilleren Jens Andersen, som bandt trådene sammen. Borgmester Mikael Smed (S) rundede af.

Skuespilleren Jens Andersen bandt aftenen sammen på fornemste vis.

– Aftenen i aften har været et godt bevis på, hvor bredt vi spænder, når det kommer til kunst og kultur her i vores del af Danmark. Fra det brede til det helt smalle – fra poetiske fotografier, international glaskunst til sanselig musik i naturen og over sommermarkeder og march-musik.

Det er bemærkelsesværdigt, hvordan vi ikke bare har et enkelt epicenter for kultur, men epicentre på tværs af hele vores egn – fra Møn over Præstø til her i Vordingborg, sagde Mikael Smed.