Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har på sit seneste møde vedtaget en ny kunststrategi, der blandt andet skal sikre, at man, når der bygges nyt og igangsættes anlægsprojekter i kommunalt regi, reserverer en procent af udgifterne til kunst. på den måde vil man stræbe efter at få mere kunst i udendørs anlægsprojekter og indendørs i byggerier.
– Vi ved, at kunst og kultur kan gøre en forskel og være med til at løfte vores fællesskab, vores livsglæde og vores tilhørsforhold. Derfor er det vigtigt, at vi nu har fået en strategi og en konkret handleplan for, hvordan vi sikrer, at vi får kunst af høj kvalitet i det offentlige rum og på vores kommunale institutioner, lyder det fra borgmester Mikael Smed (S) i en pressemeddelelse.

Et større fokus
Formålet med kunststrategien er helt enkelt at styrke kunst i det offentlige rum.
I kunststrategien står der blandt andet, at det skal tilstræbes, at der reserveres en procent af udgifterne i større og relevante kommunale byggeri- og anlægsprojekter til bygningsintegreret kunst.
Derudover betyder strategien, at kommunen skal have et særligt fokus på at integrere kunsten i sine klima– og grønne anlægsprojekter.
Ambitionerne i den nye kunststrategi glæder borgmesteren:
– Vordingborg Kommune er en kommune, hvor kunst og kultur historisk har fyldt meget – og det skal det blive ved med fremover. Derfor er jeg rigtig glad for, at kommunalbestyrelsen nu har vedtaget en ny, ambitiøs kunststrategi, siger han.
Kunst i hverdagen
Kunststrategien, der kommer med en række konkrete anbefalinger til, hvordan kommunen skal arbejde med kunst fremover, er blevet til i et samarbejde mellem Billedkunstrådet i Vordingborg Kommune og kunstfaglig konsulent Christina Louise Jørgensen.
– I Billedkunstrådet arbejder vi målrettet på, at borgerne skal have mulighed for at møde kunsten, både når de opholder sig i by og på land. Kunst er et helt særligt felt, som kan inspirere os, binde os sammen og få os til reflektere, lyder det fra Thomas Bagge, der er formand for Billedkunstrådet. Han synes, at kommunen længe har været en magnet for professionelle kunstnere og samtidig rummer den nogle helt særlige naturoplevelser.
– Vordingborg kommunes borgere vil få glæde af det store potentiale, der ligger i at skabe unikke kunstoplevelser i samspillet mellem kultur, natur og kulturmiljøer. Med Kunststrategien lægger vi stor vægt på at få integreret kunsten i hverdagen, herunder når der anlægges og renoveres – og at vi får kunsten involveret så tidligt som muligt i sådanne projekter, fortsætter han.
Kunststrategien er blandt andet blevet til på baggrund af samtaler med kommunens kunstformidlende institutioner, lokale kunstnere, der har lavet offentlige udsmykninger samt et borgermøde på Kulturarkaden. Kunststrategien er støttet med midler fra Statens Kunstfond. Billedkunstrådet vil senere på året præsentere indholdet af kunststrategien for alle interesserede borgere.