Planloven skal bøjes for at give plads til Netto

Foto: Poul Poulsen

Et supermarked, placeret i rundkørslen på Københavnsvej ved Ørslev-frakørslen, står højt på Nettos ønskeseddel, men Naturstyrelsen har i første omgang spændt ben for planen, skriver Sjællandske onsdag.

Nu skal politikerne i teknik- og miljøudvalget beslutte, om de vil gøre et nyt forsøg ved at etablere et helt nyt lokalcenter med plads til flere butikker i området ved Københavnsvej/Ugledigevej. Udvalgsformand Thomas Christfort er ikke i tvivl om, at flertallet vil sige ja til den nye plan.

Reelt ændrer den ingenting, idet planen stadig vil give Netto byggetilladelse, men i teorien åbner den nye plan mulighed for at Ørslev får et helt butikscenter med flere forretninger. I praksis er det næppe realistisk. Landsbyen blev tidligere i år igen ramt af butiksdød, idet Brugsen lukkede på grund af svigtende omsætning.

Politisk systemskifte

Nettos planer har været længe undervejs. Det var først efter det politiske systemskifte i Vordingborg fra 1. januar 2014, at der blev flertal for at godkende butiksplanen. Det borgerlige flertal sendte et lokalplanforslag i høring – men godkendelsen blev bremset af Naturstyrelsens veto.

Begrundelsen er, at der er tale om en enkeltstående butik, og at den ikke vil være en naturlig del af dagligvareforsyningen i Ørslev.

– Skulle det være bedre, at Netto blev placeret 300 meter hen ad Ørslevvej? Jeg kan ikke se den store forskel. Planloven er tåbelig, mener Thomas Christfort (K), udvalgsformand for teknik og miljø.

Han har selv taget initiativ til den nye plan, så loven ikke bremser de frie markedskræfter.

– I bakspejlet er det godt, at den ikke fik tilladelse for et år siden. Så var vi beskyldt for at være skyld i Brugsens lukning, konkluderer han.

– Selvfølgelig ønsker Netto placeringen ved Københavnsvej for at kunne hente kunder fra de gennemkørende bilister. Men hvis folk ønsker at handle der, så er det deres beslutning, ikke vores, siger Thomas Christfort.

Han mener, at planloven er alt for restriktiv og tilgodeser de store centre frem for de små.