Pas på de sjældne planter ved Bårse

Blåtoppet Kohvede (billedet) og Priklæbet Gøgeurt er to af de sjældne arter, der vokser ved Bårse Søerne. Området bliver omdannet til rekreativt området - derfor opfordrer kommunen til, at man passer ekstra godt på de sjældne blomster. Arkivfoto
Blåtoppet Kohvede (billedet) og Priklæbet Gøgeurt er to af de sjældne arter, der vokser ved Bårse Søerne. Området bliver omdannet til rekreativt området – derfor opfordrer kommunen til, at man passer ekstra godt på de sjældne blomster. Arkivfoto

Fire ud af Danmarks fem kohvede-arter vokser i Vordingborg Kommune. Det kan ingen andre kommuner i landet prale med. Fire af kohvede-arterne er på den såkaldte rødliste over truet dansk natur, og af de fire sjældne arter vokser de tre i Vordingborg Kommune.

En af dem er Blåtoppet Kohvede, der findes ved Bårse Søerne, der er gammelt råstofudvindingsområde. Den næringsfattige jord giver god grobund for sjældne planter. Området er ved at blive omdannet til rekreativt område – derfor opfordrer kommunen til, at man passer godt på de sjældne blomster.

Ved Bårse Søerne findes også Priklæbet Gøgeurt. Der findes 50 orkidearter i den danske natur, hvoraf 23 vokser i Vordingborg Kommune. Priklæbet Gøgeurt er en af de mere sjældne af dem.

Hverken Blåtoppet Kohvede eller Priklæbet Gøgeurt må plukkes.