Nyt tilbud for ordblinde en succes inden starten

Niche: En idé om at skabe en skole for ordblinde har givet 28 tilmeldinger en måned efter dannelsen.

Nyt tilbud for ordblinde en succes inden starten

– Vi har mange dygtige ordblindelærere på kostskolen, og de har været med til at forme idéen om at lave en skole for ordblinde.

Ordene er Kresten Fjords, og han har som forstander på Idrætsefterskolen Grønsund på Bogø et stort ord at skulle have sagt, når nye initiativer skal sættes i søen.

På kostskolen samme sted står der mange tomme lokaler, for antallet af kostskoleelever er droppet fra 130, da den var på sit højeste, til 30 nu. Simpelthen fordi kommunerne fattes penge.

– Det har skabt mulighed for, at vi kan lave en ny skole og bruge de idrætsfaciliteter, vi har i forvejen, fortæller Kresten Fjord.

Bogø Kostskole og Idrætsefterskolen Grønsund har til sammen 145 idrætsefterskoleelever, 219 dagelever, 30 kostelever samt 64 SFO-børn og 112 ansatte. Nu kommer der med den nye skole mindst 28 og op til 48 flere elever fra skoleåret 24/25. Pressefoto

Den nye skole har fået navnet “Ordhavet”.

Forældre spurgte

Han oplevede, at mange forældre henvendte sig og sagde, at deres børn var ordblinde, og de ville gerne vide, om børnene kunne få hjælp i undervisningen, hvis de meldte sig til Idrætsefterskolen.

– Jeg svarede, at de godt selvfølgelig godt kunne gå her, men at vi ikke kunne give dem special hjælp. Og så tænkte jeg, at det måtte vi kunne gøre bedre, fortsætter forstanderen.

Han regner med, at der skal ansættes otte-ti lærere, og det fulde antal elever kan være på 48.

– Siden 1. januar, hvor vi gik ud med idéen, har vi fået 28 tilmeldinger. Vi har fortalt om skolen i Jyllands Postens og Politikens efterskolemagasiner og på Facebook, siger han.

Hjælpemidler

Undervisningen kommer til at foregå med de hjælpemidler, der står til rådighed i dag. Blandt andet kan man scanne alle tekster, så de kan læses op for en, og en anden app kan rette stavefejl i en tekst, så den fremstår fejlfri, og ingen vil vide, at den faktisk er skrevet af en ordblind.

Kresten Fjord kender til disse hjælpemidler, for hans egen datter, som går på universitet, er ordblind, og hun klarer sig godt.

– Syv procent af Danmarks befolkning er ordblinde, så de er basis for sådan en skole, fastslår Kresten Fjord, og antallet af tilmeldinger giver ham ret.