Nyt rådhus får smæk på farverne

Kunst: Billedkunstner fortolker frit ud fra dannebrogsmyte og lang kystlinje.

Multisalens søjler og bagvæg får en mørkerød farve. I midten ses en storskærm, som eksempelvis kan bruges til byrådsmøder. Illustration

Det er ikke kun håndværkerne, som uden for arbejder på at færdiggøre det nye rådhus i Vordingborg. I sit arbejdsværksted på Amager har billedkunstner Ruth Campau tænkt kreative tanker til udsmykningen indenfor. Hun har afleveret et skitseforslag, der omfatter gardiner til caféen og multisalen samt et bagtæppe til multisalen, som skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

Ruth Campau har taget udgangspunkt i fortællingen om Vordingborgs forhold til Dannebrog, “De røde løbere” (et stisystem i Vordingborg), kommunens lange kystlinje, og at kommunen er et sted med plads til alle.

– Jeg har fortolket frit, siger Ruth Campau.

Søjlerne og endevæggen i byrådssalen skal males mørkerøde. Her trækker Ruth Campau den røde farve fra dannebrogsflaget, det nye torv foran rådhuset med “Demokratipladsen“ og De røde løbere indenfor i bygningen. Bagvæggen bliver ikke synlig til hverdag, men når et fortæppe trækkes fra, kommer den til syne som en bagvedliggende farve, der giver perspektiv og dybde.

Ruth Campau

Billedkunstner

F. 1955 på Mors

Uddannet ved Studies in Art History , det åbne universitet i København

Modtog Eckersberg-medaljen i 2018

Tilknyttet Galleri DGV i Svendborg, Feldbush Wiesner Rudolph i Berlin og Galleri Gebr. Lehmann i Dresden

Langs hele endevæggen vil Ruth Campau lave en kunstnerisk fortolkning af fortællingen om Dannebrog, der under et slag i Estland faldt ned fra himlen, hvorefter Valdemar Sejr tog det med hjem til kongeborgen i Vordingborg.

Gardiner som kyst

Gardinerne ved vinduerne i byrådssalen og kantinen kommer til at bestå af to lag. Det yderste lag er let, mens det indvendige vil være ujævnt i underkanten, det går op og ned som symbol på kommunens lange kystlinje. Mens søjler, bagvæg og fortæppe bærer den røde farve, vil gardinerne bære husets farve, som ifølge designmanualen er blå, turkis og grøn.

– Men derimellem er der mange nuancer, som vil sætte rummet i spil sammen med det lys som falder ind gennem vinduerne, fortæller Ruth Campau.

De mange nuancer skal ifølge billedkunstneren være et billede på, at rådhuset er et hus, hvor der er plads til alle uanset politisk tilhørsforhold, farve, køn, alder, uddannelse.

– Det er første gang, jeg arbejder med tekstil, men det er noget, jeg længe har haft lyst til, da det ligger tæt på mit arbejde med farver, transparens og lys. Det bliver store farverige abstraktioner, som arbejder med transparens og lyset i rummet. Noget som vil påvirke vores krop og sanser, så vi får en samlet oplevelse af rum og fortælling under ét, siger Ruth Campau.

Store formater

Ruth Campau har lavet mange udsmykninger i store formater til det offentlige rum. Senest til Hvidovre Hospital, hvor hun har installeret fem store vægmalerier. Hver væg er 11-19 meter i højden og 5-9 meter i bredden. I sommeren 2022 stillede Ruth Campau på Bornholms Kunstmuseum et meget stort værk, der hed “Sunset Boulevard” . Det var 33 meter langt og hang ned i museets store lysfyldte atrium. Værket er nu en del af museets samling.

Vordingborg Kommune har afsat 500.000 kroner til kunst på det nye rådhus. Derudover søger man fondsmidler. Seneste melding er, at det nye rådhus vil stå klar i oktober 2023.

Multisalens søjler og bagvæg får en mørkerød farve. I midten ses en storskærm, som eksempelvis kan bruges til byrådsmøder. Illustration
Billedkunstner Ruth Campau har dykket ned i Vordingborgs historie for at få den indarbejdet i kunstudsmykningen på det nye rådhus i Vordingborg. Foto: Michael Mørch