Nu er de første flyttet ind i toghusene

Ikoniske toghuse er blevet genopført og fredag flyttede de første af de nye lejere ind.

Nu er de første flyttet ind i toghusene

Pia og Niels Vinther er fredag flyttet ind i deres nye hjem i en af de genopførte toghuse.

Foto: Lars Christensen

Niels og Pia Vinther fra Vordingborg var nogen af de første, der fredag kunne flytte ind i deres nye hjem på Aarsleffsgade.

Her er Vordingborg Boligselskab blevet færdige med de nye rækkehuse i Vesterbo II, der i folkemunde er gået under navnene Toghusene og Futtoget.

Det var kun soklerne, der stod tilbage, da de gamle toghuse måtte lade livet på grund af skimmelsvamp, men de nye boliger er opført i samme stil, så de i hvert fald udefra er næsten identiske.

Alle de gamle beboere, der endte med at blive genhuset på grund af skimmelsvampen, har fundet sig til rette andre steder, så det er kun nye lejere, der flytter ind i de nye toghuse.

Slut med trapper

For 66-årige Niels og 59-årige Pia Vinther er det nye rækkehus kommet på det helt rigtige tidspunkt. De har boet 18 år på Rørosvej, men her er der trapper både op og ned.

De skiftevis røde og gule facader vær et særkende for toghusene på Aarsleffsgade, og de nye boliger er opført i samme stil. Foto: Lars Christensen

– På sigt ville det blive nødvendigt at finde et sted i et plan, og vi blev enige om, at vi lige så godt kunne slå til nu, forklarer Niels Vinther, mens Pia Vinther tilføjer, at hendes arbejde på Rosenvang også har spillet ind i beslutningen.

– Jeg har set folk, der ligger på akutstuerne med brækkede ben, fordi de ikke kan være i deres egne hjem. Det har været en øjenåbner for os, forklarer Pia Vinther.

Hun tilføjer, at det nye rækkehus er 20 kvadratmeter mindre end deres gamle hjem, men til gengæld er det noget nemmere at indrette.

– Her er, hvad to personer har brug for, forklarer hun.

Foruden det 64 kvadratmeter store lejemål med køkken, stue, badeværelse og to værelser, så er det også en lille forhave, en fin størrelse baghave og et redskabsskur.

Skal man nyde det gode vejr ude i haven, så skal man være forberedt på. at rækkehusene ligger ret tæt på jernbanen.

– Det er faktisk ikke noget, der har været med i vores overvejelser. Vi boede tidligere på Jernbanegade, og der synes vi ikke, at vi mærkede noget til den, forklarer Niels Vinther.

To sidste mangler

Fredag flyttede folk ind i 10 af de nye toghuse. De sidste to boliger er endnu ikke færdige. De er blevet forsinkede på grund af den konkurs, der ramte hovedentreprenøren Bo-Hus i slutningen af sidste år, og som forsinkede hele byggeriet med en lille måneds tid.

– Det var ærgerligt, at der kom den konkurs. Men vi er super glade for, at der kom så hurtigt gang i byggeriet igen. Andre boligselskaber har før haft byggerier, der er stået i halve og hele år, når der har været en konkurs, forklarer Jens Hartmann, direktør for Vordingborg Boligselskab.