Stensved: I Danmarks Naturfredningsforening er man dybt bekymret over Forsvarets beslutning om at droppe græsningen på øvelsesterrænet ved Stensved. Her betragter man Kulsbjerg som et af Østdanmarks vigtigste naturområder.
– Græsningen har haft en fuldstændig uvurderlig betydning. Området ændrede sig meget, da dyrene kom til, og det er kun blevet bedre og bedre med årene, fortæller Flemming Kruse, der er bestyrelsesmedlem i den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening.
Med dyrene er man gået fra et område domineret af højt græs til et området med en masse blomstrende urter.
– Der er opstået en fantastisk flora med blandt andet store mængder af orkideer, en rig insektfauna, et rigt fugleliv og ikke mindst en overdådig paddefauna med flere nationalt beskyttelseskrævende arter, forklarer Flemming Kruse.
– Tidligere var der orkidéer et enkelt sted. Nu har de spredt sig til hele området, og de kan ikke trives på de græsplæner, som Forsvaret vil tilbage til, tilføjer han.
– Insekterne trives igen, nu hvor der er masser af blomster. Og man har fået måske Danmarks største bestand af den sjældne løvfrø med over 1000 eksemplarer ynglende i Kulsbjergs vandhuller, forklarer han.
Ikke modsætninger
Flemming Kruse kan slet ikke forstå, hvorfor Forsvaret har droppet græsningen, da det også økonomisk for forsvaret har været billigere at have dyrene gående end at skulle holde græs og krat nede med maskiner.
– Det er meget vigtigt for os at slå fast, at det ikke er et valg, om man vil have soldater eller natur på området. De to ting er ikke modsætninger. Det har Forsvarsministeriet selv skrevet i deres grønne handleplan, der blev vedtaget i 2021, forklarer Flemming Kruse.
Han forstår heller ikke, hvis det skulle være PFAS-forureningen, der har fået Forsvaret til at stoppe græsningen.
– Sidste år hørte vi rygter om, at der skulle laves nogle undersøgelser, for at se om der var PFAS på området. Efter hvad vi har hørt, viste prøverne ikke noget problem. Der er heller ikke taget blodprøver af dyrene. Og forpagteren har heller ikke fået begrænsninger i, at dyrene kan anvendes til menneskeføde, forklarer Flemming Kruse.
Han understreger, at man i Danmarks Naturfredningsforening vil kæmpe for at få dyrene tilbage til Kulsbjerg.