Små papirdannebrogsflag stod på rad række i blomsterkasser ude foran Frisør Phicasso i Vordingborg. Efter fire måneders nedlukning fik det hårdt ramte liberale serviceerhverv herunder frisørerne tirsdag 6. april atter lov til at holde åbent.
– Det er dejligt, lyder det med et stort smil fra indehaver Gitte Hansen.
Sammen med sine kollegaer får hun rygende travlt de næste måneder.
– Når vi går hjem i dag, vil jeg skyde på, at vi skal hen i juni før, at der er ledige tider, siger Gitte Hansen. En af de heldige, der har fået en tid på genåbningsdagen, er Birthe Truelsen fra Vordingborg.
– Jeg blev senest klippet 10. november, så jeg har selv klippet mit pandehår, fortæller Birthe Truelsen, inden hun sætter sig til rette i frisørstolen.
Hos Klipperiet længere nede ad Algade har frisør Litten Hansen også travlt med saksen. Her står kunderne i kø ude foran forretningen, fordi salonen kører uden tidsbestillinger.
– Vi klipper hele dagen, og så må vi have benene op i aften, smiler Litten Hansen, mens hun fejer lange hårlokker op fra gulvet.
Ventet utålmodigt på løven
Skråt overfor Klipperiet summer nålen hos Doctor Bones Tattoo. Her er er 22-årige Malene Madsen i gang med at få tatoveret en løve på venstre lår, der sammen med andre motiver skal fylde hele hendes venstre ben.
– Jeg har bare gået og ventet på, at der skulle blive åbent, fortæller Malene Madsen bag sit mundbind. At kvinder får "lavet et helt ben" er ifølge tatovør Meik Liebmann blevet moderne.
– I dag er det drengene, der får lavet venindetatoveringen. Det er lidt pudsigt, siger Meik Liebmann, inden han arbejder videre med løven.
Pas er adgangsbilletten
En betingelse for at man blive klippet, tatoveret, masseret og få adgang til andre af de genåbnede liberale erhverv er et gyldigt coronpas. Det er et digitalt bevis på, at man enten har haft corona og har antistoffer i kroppen, at man er færdigvaccineret, eller at man har en negativ coronatest, der er mindre end 72 timer gammel.
De erhvervsdrivende, som avisen har talt med, beretter, at det ikke er noget problem. Kunderne er hurtige til at trykke sundhed.dk med coronapasset frem på mobiltelefonen. Andre kommer med et stykke papir, hvor de har printet coronapasset. Massør Thilde Toft fra Toftium Massageterapi og Sportsklinik oplevede dog, at en kunde troppede op uden et gyldigt coronapas.
– Vedkommende var ikke blevet testet, og så var der ikke andet at gøre end at afvise. Det skal jeg, fortæller Thilde Toft med henvisning til, at der vanker bøder, hvis hun lukker øjnene og siger pyt.
Små erhvervsdrivende kan få en bøde på 3000 kroner, hvis de ikke efterlever reglerne. For mellemstore virksomheder er prisen i førstegangstilfælde 6000, mens bøden for store virksomheder er 12.000 kroner. Der var dog masser af andre kunder, som havde et gyldigt coronapas, så Thilde Toft var i sving hele dagen med at massere ømme muskler.
– Det er bare fedt at være i gang i gang, lyder det et stort smil fra Thilde Toft.