Et spirende økosamfund er under opbygning på den gamle flyverskole og kursuscenter på Avnø, og søndag 26. marts åbner Avnø Oasis sine døre for alle interesserede.
Projektet med højskole og økosamfund har været gennem en svært opstartsfase. Man skulle allerede have været i gang i 2020, men det satte blandt andet coronaen en stopper for.
Den uvisse fremtid, der opstod da Avnø højskoles første opstartsforsøg ikke lykkedes i 2020, betød at to af de fire initiativtagere til projektet stod alene tilbage i forsommeren 2021 sammen med en helt ny bestyrelse for Vitalitetsfonden, som ejer ejendommen.
I de forløbne to år har der dannet sig en så stabil kreds omkring Avnø højskole, at det første lange kursus, “Sundhed, livsglæde og grøn livsstil”, startede 7. januar med frivillig arbejdskraft. Det har betydet, at elevbetaling kan holdes på samme niveau som andre højskoler, selvom Avnø højskole endnu ikke er statsstøttet.
Et mindre bofællesskab er så småt begyndt at forme sig, og der er også planer om, at økosamfundet skal komme til at rumme mindre iværksætteri.
En grønnere livsstil
Avnø Højskoles fokusområder er sundhed, væredygtighed, bæredygtighed/økologi og iværksætteri.
På 12 ugers kurset “Sundhed, livsglæde og grøn livsstil” lærer deltagerne om, hvordan de kan styrke forskellige aspekter af livet, som for eksempel deres helbred, hjem, karriere, grønne projekter, et økosamfund, en permakulturhave, et økonomisk system eller hvad de har lyst til og brug for. Kurset er arrangeret i samarbejde med Gaia Education og LØS (Landsforeningen af Økosamfund) og slutter 31 marts.
Fakta
Højskolen indbyder til åben dag den 26. marts.
Velkomst klokken 10. Rundvisning klokken 10.30. Præsentation af højskole og Avnø Oasis klokken 13.30 og præsentation af elevprojekter og udstilling af deres arbejde klokken 14.00. Klokken 16 en let forfriskning og derefter en rundvisning for dem der ikke var med om formiddagen.
Ønsker man at spise med til grøn buffet klokken 12, så skal man hurtigst muligt tilmelde sig på info@avno-oasis.dk
– Alle rejser herfra med en forståelse af, hvad der virker for dem og med praktiske færdigheder i at leve et gladere, sundere og grønnere liv, samtidig med at de er blevet værdifulde medspillere i samskabelsen af grønne projekter, fortæller Kristiane Ravn Frost, som er en af initiativtagerne til højskolen.
– Selvom vi ikke har været gode til at få budskabet ud, har vi alligevel fået et hold på ni deltagere op at stå. De er begejstrede og det står helt klart, at kvaliteten på kurset er i top. 13 meget velkvalificerede undervisere og flere andre frivillige har bidraget med undervisning, madlavning, klargøring og alt hvad der skal til. Alle gør det ud fra et godt hjerte, og det kan mærkes på resultatet, forklarer Kristiane Ravn.
– Socialt har vi lykkedes med, at elever, lærere og frivillige sammen har skabt et stærkt fællesskab frem for at være opdelt i tre grupper. Jeg kan kun sige, at jeg er stolt af, hvor vi er nu – og dybt taknemmelig. Det har været fantastisk for mig og de andre i koordinationsgruppen at bevidne den transformation, vores elever har gennemgået i løbet af kurset. Det bærer lønnen i sig selv, lyder det videre.
