Historisk hus endt som ruin – også for ejeren

Foto: Poul Poulsen

I 230 år har ejendommen på Balle Strandvej 38 tjent som bolig for fiskerfamilier. Med opførelsesåret 1777 er det en af de ældste bygninger i hele Vordingborg kommune, men næste år skal det være slut. Vordingborg Kommune har netop anbefalet, at ejeren får tilladelse til at rive det ned, skriver Sjællandske fredag.

Det ligger ellers idyllisk. Direkte ned til havnen, hvorfra fiskerne gennem århundreder eller mere er stået ud for at skaffe den daglige føde, og fra den hvidkalkede bolig med stråtag er der udsigt hen over Stege Bugt til Nyord. Betegnelsen 'et stenkast fra vandet' holder i dette tilfælde.

Nedrivningen er politisk godkendt i udvalget for teknik og miljø, hvor formanden Thomas Christfort (K) konkluderer, at 'kommunen ikke blot kan købe bevaringsværdige ejendomme op'.

Alternativet til nedrivning er nemlig, at kommunen kan blive tvunget til at købe ejendommen.

Både Museum Sydøstdanmark og Bevaringsforeningen for Præstø og Omegn protesterer mod nedrivningen:

Ejeren, Jan Schmidt fra Haslev, søgte allerede i 2013 om tilladelse til nedrivning, og kommunen har søgt flere muligheder for at bevare den. Blandt andet har den stillet et kontant tilskud til renovering på en halv million i udsigt til en ny ejer, men det har ikke været nok.

Ejendommen står nu til salg for cirka halvanden million, men er tidligere søgt solgt til en pris af 2,7 million kroner. Uden held.